Berliner Kindl Weisse | Berliner Kindl Schultheiss Brauerei

Berliner Kindl Weisse

Deze Berliner Kindl is één van de bieren die ik morgen op het StiBON niveau 2 examen voor mijn neus zou kunnen krijgen. Mocht dat zo zijn, dan moet ik hem blind kunnen herkennen als een Berliner Weisse. Ik ben benieuwd. In voorbereiding op het examen proefde ik het bier en aangezien hij nog niet op Speciaalbiertjesblog stond heb ik hem ook maar meteen beschreven. Het is een bier van 3% gebrouwen door de Berliner Kindl Schultheiss Brauerei.


Berliner Weisse

De Berliner Weisse is een bleek, laag alcoholisch, zuur tarwebier van gemengde gisting dat in Berlijn gebrouwen wordt. Het bier wordt vergist met Brettanomyces Bruxellensis gist en Brevix-, Casei-, en Delbrueckii melkzuurbacteriën. (tekst uit StiBON niveau 2 boek)

Berliner Kindl Weisse

Deze Berliner Kindl Weisse is een klassiek voorbeeld van de Berliner Weisse. Het bier heeft door de melkzuurbacterien en de gist een vrij zure smaak waardoor het bijna altijd ‘mit Schuss’ gedronken wordt. Mit Schuss is de toevoeging van frambozen- of lievevrouwebedstrosiroop aan het bier. Het bier krijgt daardoor een roze of groene kleur. (tekst uit StiBON niveau 2 boek)

De brouwerij maakt ook nog een pilsener en 3 fruitige versies van de Berliner Kindl Weisse. één met Framboos, één met rabarber en één met lievevrouwbedstro (kruidachtige plant).

Zicht & Geur

Het bier is licht geel van kleur en heeft een kleine schuimkraag. De geur van het bier weergeeft meteen het karakter van het bier. Het zuur komt je meteen tegemoet. Het doet denken aan melkzuur en appelcider. De geur is verder kruidig, grassig en iets moutig.

Smaak

Ook in smaak is het bier overwegend zuur. Ik snap wel dat veel mensen het mit Schuss drinken maar zonder vind ik het ook lekker. Voor mij is dit bier niet meer samentrekkend zuur maar ik denk voor vele anderen zeker wel. Het mondgevoel doet mij denken aan champagne. Het bier is prikkelend, droog, wrang en fris. Het zurige is echt het zurige van een groene appel zoals Granny Smith en van citroen. De Berliner Kindl Weisse is verfrissend, niet zwaar en heeft een iets moutige nasmaak. Hou je van (citroen) zuur, dan is dit je bier. Niet? Dan zou ik dit bier zeker overslaan aangezien er geen zoetje in te vinden is.

Eén reactie

  1. Berliner Kindl weisse is de perfekte apero….heerlijk fris, je kunt er een beetje siroop aan toevoegen als je wilt. Echt Super….die blijft je een leven lang bij in zeer positieve zin👍

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.