Brouwerij Frontaal in Breda

Voor de Maart editie van het Bier! Magazine mocht ik op reportage naar Brouwerij Frontaal in Breda. Hier op speciaalbiertjesblog kan je een stukje van mijn reportage lezen. Wil je hem helemaal lezen? En ook andere reportages? Dan kan je altijd abonnee worden van het magazine! Lees mee en leer deze mooie brouwerij kennen.


Op loopafstand van het station van Breda bevindt zich een oude snoepfabriek genaamd de Faam. Waar vroeger snoepjes gemaakt werden wordt nu bier gebrouwen. In deze fabriek zit namelijk sinds 2019 Brouwerij Frontaal. Ik bracht een bezoek aan de brouwerij en sprak hier met Jaap van Pruijssen.

Frontaal ontstaan

Roel Buckens is de oprichter van Brouwerij Frontaal. Op het moment van het interview zit hij in Spanje om een nieuwe tank te kopen verteld Jaap ons. Jaap werkt vanaf het begin bij Frontaal dus hij doet vandaag het interview met ons. “Vanaf het moment dat Roel bier mocht drinken is hij er al volop mee bezig. Hij heeft lange tijd in keukens gewerkt als ondersteuning en was daarom veel met smaken bezig. Op zijn achttiende is hij op reis geweest naar Australië en heeft daar gewerkt in de keuken bij een brewpub.

Thuis in Nederland is hij daarna begonnen met eigen brouwsels. Hij woonde destijds in de Speelhuislaan, hier niet ver vandaan. Met kleine 20 liter ketels begon hij met experimenteren. En zoals dat gaat: 20 liter werd 50 en 50 werd 100. Vrienden en familie die zijn brouwsels mochten proeven waren lovend en ondertussen was de hoeveelheid bier ook zo toegenomen dat Roel niet meer in zijn kamer kon blijven brouwen. Hij moest gaan kijken naar een passende locatie om zijn passie voor brouwen voort te kunnen zetten en uit te bouwen. Deze ruimte vond hij in 2014 bij Stek, een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers.

In 2017 brouwden we zo’n 3000 liter per maand. Maar als we een vast assortiment wilden voeren moesten we meer gaan brouwen en dit lukte ons op dat moment niet voor een goeie prijs. Voor 650 liter moesten we namelijk 2 dagen brouwen, dat was niet houdbaar. Hierdoor hebben we de keuze gemaakt om, naast het brouwen bij Stek, te gaan huur brouwen.” Ondertussen was Frontaal al bezig met verhuizingsplannen, ze groeiden bij Stek bijna uit hun jasje. De huidige locatie, snoepfabriek de Faam, stond al op hun lijstje als nieuwe locatie.

De Faam

In maart 2019 opende het nieuwe brouwcafé van Frontaal in de oude koelruimtes van de snoepfabriek. Brouwerij Frontaal heeft in de fabriek een ruimte van 1300 m2 tot zijn beschikking. De Faam is wel een tijdelijke plek. Op dit moment heeft Frontaal een contract tot 2021 maar ze hopen er langer te kunnen blijven. Dit is echter nog onzeker dus de kans bestaat dat de brouwerij in 2021 moet verhuizen.

Vanuit het brouwcafé kom je via grote deuren in het kleine winkeltje. Deze bevindt zich samen met het vatenpark en de brouwerij in de oude productiehal van de fabriek. Het geheel is industrieel en ruim opgezet, echter is er zoveel mogelijk aan gedaan om het de winkel en het brouwcafé een knusse uitstraling te geven.

Brouwcafé

In het brouwcafé, die open is van woensdag tot zondag van 14:00 tot 23:00, vallen twee dingen meteen op. Een mooie oude zwarte houtkachel verwarmt het grote industriële brouwcafé en achter de bar staat een grote rode zeecontainer. Het is een souvenir uit het oude brouwcafé van Frontaal, hij moest en zou mee verhuizen naar de nieuwe locatie. In deze geïsoleerde zeecontainer hebben we 30 taps geïnstalleerd. Hierop staan voornamelijk bieren van Frontaal zelf maar ook van bevriende brouwerijen. “Enige nadeel hiervan is dat alle tapbieren nu op dezelfde temperatuur getapt worden. Wellicht dat we in de toekomst nog een extra koeling toevoegen voor de zwaardere bieren.” Vertelt Jaap.

Brouwerij Frontaal

Er worden verschillende activiteiten in het brouwcafé georganiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld gamenights en pub quizzen. Ook werkt Frontaal regelmatig samen met restaurants en worden er bierdiners georganiseerd. Sinds februari is het brouwcafé een officiële leslocatie voor StiBON niveau 1 en 2. Er wordt nog gewerkt aan een vergaderzaal zodat er ook vergaderd kan worden met (eventueel) begeleidende bieren natuurlijk.


Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geinteresseerd zijn, dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage het magazine waar deze in stond bestellen via de site. Bestel dan editie 46 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.