Gebrouwen door vrouwen | Bierboek

Gebrouwen door vrouwen

Voor de juni editie van het Bier! Magazine mocht ik Do van Gebrouwen door Vrouwen interviewen over hun merk en hun eigen boek. Hier op Speciaalbiertjesblog kan je een stukje van mijn reportage lezen. Wil je hem helemaal lezen? En ook andere reportages? Dan kan je altijd abonnee worden van het magazine! Lees mee en leer deze mooie brouwerij kennen.


Al na vijf jaar je ‘memoires’ opschrijven? Ja waarom niet? Zussen Do en Tessel de Heij van Gebrouwen door Vrouwen doen het gewoon. Ter ere van hun vijfde verjaardag hebben ze hun eigen boek op de markt gebracht ‘Gebrouwen door Vrouwen – Van brouwhobby tot succesvol biermerk’. Het boek was een lang gekoesterde droom, die nu realiteit geworden is.

Gebrouwen door Vrouwen is een biermerk wat in 2015 door de zussen is opgezet. In vijf jaar tijd ontwikkelden de zussen recepten voor acht verschillende bieren waarvan twee seizoenbieren, ze breidden hun team uit met tien andere vrouwen en één man en ze openden in 2019 hun eigen bar in Amsterdam. Daarbij worden hun bieren in maar liefst 600 kroegen geschonken en ze zijn te koop in 700 supermarkten. Genoeg reden voor hen om een boek te schrijven met daarin allerlei tips voor de beginnende ondernemer.

Gebrouwen door vrouwen

Het ontstaan van een merk

“Zeg Do, jullie hebben in die vijf jaar tijd al best wat voor elkaar gekregen en zijn behoorlijk (snel) gegroeid, hoe is dat zo gekomen?” Do begint te vertellen: “Gebrouwen door Vrouwen is ontstaan als een hobby van mij. Ik had een collega die zijn eigen bier brouwde in een tijd waarin eigenlijk nog haast niemand dat deed. Ik wist helemaal niet dat je thuis bier kon en mocht brouwen. Uit fascinatie ben ik zelf gaan brouwen. Het was één van mijn vele hobby’s, maar deze hobby bleek zo leuk dat ik er al mijn tijd in stopte en ook mijn zus er later bij in stapte.

Het succes van Gebrouwen door Vrouwen verliep geleidelijk. Vrienden en familie waren de eersten die de bieren proefden. Vriendinnen van de zussen deden in de kroegen in Amsterdam een beetje de sales door tijdens het stappen de kroegeigenaren ervan te overtuigen het bier ook eens te proberen en op tap te zetten. Er ontstond een sneeuwbaleffect. De ene kroegeigenaar zag de bieren bij de ander en werd nieuwsgierig.

Gebrouwen door Vrouwen boek

“Hoe kom je er dan opeens op om een boek uit te brengen?” Do begint te vertellen: “Nou dat was eigenlijk altijd al een droom van ons. We hebben zoveel grappige dingen meegemaakt en tips verzameld voor mensen die willen gaan beginnen met ondernemen, dat we dat graag wilden verzamelen in een boek. We kunnen met onze vijf jaar ervaring mensen best wat leren. Het is vallen, opstaan en continue leren. Wij zijn in het boek open over alles wat wij tegenkwamen deze afgelopen vijf jaar. Zo gingen er bij ons bijvoorbeeld in de boekhouding, planningen en financiën veel dingen mis omdat we hier zelf niet zo goed in zijn. Daarnaast werden we, met het openen van de bar, ook opeens horecaondernemers waar ook weer veel nieuwe doelen en kwaliteiten voor nodig waren.”

Gebrouwen door vrouwen

Je leest in het boek onder andere over het punt waarop de zussen besloten hun baan op te zeggen, over loon brouwen, lauw bier op een release party en een tuin als eerste bieropslag. Daarnaast staan er veel tips in over hoe je bijvoorbeeld je team vormgeeft, hoe je start met fulltime ondernemen en hoe je weet of je bier klaar is voor de supermarkt.

“We vinden het belangrijk om de achterkant van het bedrijf laten zien. Dat men snapt waarom je bepaalde keuzes maakt en dat niet alles altijd lekker gaat. Het doel van het boek is om mensen te inspireren, als wij het kunnen kan jij het ook!”

Het artikel is eigenlijk nog veeeel uitgebreider….! maar mocht je daarin geinteresseerd zijn, dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage het magazine waar deze in stond bestellen via de site. Bestel dan editie 46 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.