Batu Kombucha Ginger and Lemon | Gulpener

Batu

Naast alcoholvrij bier ben ik ook de kombucha dranken aan het verkennen. Een vriendin van mij nam laatst deze mee, de Batu Kombucha. Deze is gebrouwen (ja ook bij kombucha zeg je gebrouwen) door de Gulpener Brouwerij uit Gulpen.


Kombucha

“De basis van kombucha is groene of zwarte thee, waar suiker of honing aan wordt toegevoegd. Daarna wordt er een zogenoemde ‘kombucha-zwam’, ook wel SCOBY genoemd, aan de thee toegevoegd. Een kombucha-zwam is een bacteriecultuur die ervoor zorgt dat de suiker in de thee wordt omgezet (gefermenteerd) en dat er daarvoor in de plaats talloze gezonde bacteriën aan de drank worden toegevoegd. Het resultaat van het fermentatieproces is een frisse, licht zurige drank die direct gedronken kan worden. De suiker die tijdens de bereiding van kombucha wordt toegevoegd verdwijnt vrijwel volledig uit de gefermenteerde thee, wat het een suikerarm product maakt.” (allesvoorkefir.nl)

Batu Kombucha Ginger & Lemon

Batu betekent in het Mongools de moed en de kracht die nodig is om nieuwe dingen te doen. De kombucha is 100% biologisch en suikervrij. Maar.. daarentegen bevat Batu wel een (natuurlijke) zoetstof namelijk Stevia. Ik was daarom erg benieuwd wat ik van deze kombucha zou vinden omdat ik niet echt een liefhebber ben van Stevia.

De basis van de Batu kombucha’s is biologische groene sencha thee.

“Batu Kombucha wordt gebrouwen in het duurzame brouwhuis van Gulpener. Het drankje is ongefilterd en dubbel gefermenteerd. De dubbele fermentatie zorgt voor de optimale smaakontwikkeling van de kombucha en voor de bubbels.” (culy.nl)

Wat vind ik er van?

De Batu Kombucha met Ginger & Lemon is geel gekleurd, zonder schuimkraag en is troebel. De gember komt je in de geur al meteen tegemoet. Het is een pure geur van gember, niet chemisch. In de smaak is de kombucha best zoet, ik gok door de stevia. Van mij had dit niet gehoeven. Ik heb andere kombucha’s op en die waren lekker zuur en fruitig, dat is iets meer mijn ding. In principe is een kombucha een gefermenteerde drank, die niet zoet hoort te zijn. Dus waarom wil je deze per se aan zoeten met stevia? De stevia is wel te proeven maar gelukkig niet te overheersend. Wat meer overheerst is de gember die ook hier weer naar voren komt. Hij maakt de kombucha lekker kruidig. De citroen maar ook de thee die als basis is gebruikt komen (helaas) minder naar voren.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.