Cafe Persee Deventer | Biercafe

Het is een gekke tijd, die al heel lang voortduurt, voor ons allemaal. Ook de horeca zit al maanden dicht. In die tussentijd heb ik gelukkig wel reportages mogen en kunnen maken voor het Bier! Magazine. Zo ging ik voor het Bier! Magazine van september 2020 op bezoek bij Cafe Persee in Deventer. Destijds, in Augustus, mochten zij hun terras nog open gooien voor publiek, maar ondertussen zijn zij ook al langere tijd gesloten. Lees hier een stukje van de reportage. Wil je hem helemaal lezen? En ook andere reportages? Dan kan je altijd abonnee worden van het magazine!


Aan de Brink in Deventer zit al meer dan 22 jaar Cafe Persee. Persee is in 1998 begonnen als danscafé en nu net omgetoverd tot een modern bruin biercafé. Covid-19 heeft er mede voor gezorgd dat de eigenaren/vader en dochter Hans Persee (57) en Tess Huberts (22) de knoop doorhakten om het café een geheel nieuwe uitstraling te geven.

De verbouwing van Cafe Persee stond al langere tijd op de planning. Door de Covid-19 maatregelen moest het café voor onbepaalde tijd dicht. Hans vertelt: “We besloten gebruik te maken van de situatie en hebben de tijd dat het café dicht was gebruikt om het café een metamorfose te geven. Tot de sluiting was het café nog een dans- en biercafé. We twijfelden al langer of we het dansen wel door wilden zetten. Door de maatregelen zou het dansen toch voor langere tijd niet meer kunnen dus besloten we het niet meer terug te laten komen zoals voorheen was.

Op thema- of dansavonden komt het dansen echt nog wel eens terug maar niet meer elke week.” Een van de grootste veranderingen in het café zijn de muren. Voor de sluiting had het café geheel rode muren, deze kleur is overal verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een blauw/groene kleur. Het geeft het café een moderne frisse uitstraling.

Het café is, zoals gezegd, opgericht in december 1998. Toen was het echt een danscafé en een ontmoetingsplek voor velen. In die tijd gingen er veel mensen scheiden. Hier in het café hadden ze een kans een nieuwe partner te vinden, ze ontmoetten elkaar op de dansvloer.

De kenmerkende rode muur is dan wel verdwenen maar een ander bepalend kenmerk van het café is gebleven. Aan de muur hangen allemaal plankjes met daarop alle fles bieren die het café in zijn assortiment heeft. Bij elk bier staat de naam, de brouwer en het alcoholpercentage. De flessen zijn gerangschikt op brouwer niet op alfabet. Vind je een bepaald bier van een brouwerij dus lekker, dan kan je in één oogopslag zien welk bier de brouwerij nog meer heeft. Kom je er zelf niet uit, dan helpt het personeel je graag verder.

cafe persee

“Zeven jaar geleden begon bier aan een opmars. Het werd ook steeds meer een passie van mij en daar wilde ik in het café dus ook graag meer mee doen” vertelt Hans verder. “We hebben een vaste kaart met daarop onze flesbieren die we elk half jaar veranderen. Daarnaast hebben we elf tapkranen, deze wisselen we vaker. Ik wil uiteindelijk naar de vijftig tapkranen gaan en dan het assortiment fles bieren verkleinen.

Ons assortiment bieren is best groot. We willen alleen wel dat er voor iedereen iets passends is om te drinken in ons café. Houd je dus niet van bier, dan hebben we genoeg andere dranken in ons assortiment. Niet alleen ons bier is goed, we zorgen er ook voor dat we kwalitatief goede wijnen en destillaten in huis hebben. Ons hele aanbod moet goed zijn vinden wij, niet alleen het bier.”

Het artikel is eigenlijk nog veeeel uitgebreider….! maar mocht je daarin geïnteresseerd zijn, dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage het magazine waar deze in stond bestellen via de site. Bestel dan editie 48 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.