Gloed | Nevel Wild Ales

Gloed

Een tijd geleden was ik op bezoek bij de Bierverteller. Hier sprak ik Luisa Schroën voor een artikel over de winkel wat in het Bier! Magazine van juni 2021 is verschenen. Als bedankje kreeg ik van Luisa een fles bier cadeau. Ik koos voor deze Gloed van Nevel Wild Ales. Nu mijn zoontje geboren is werd het tijd om het bier te proeven, het werd mijn eerste bier met alcohol sinds maanden.


Komisch, ik had sinds oktober 2020 geen bier meer gehad. Toen ik nadat ik bevallen was voor het eerst weer nipjes proefde van het bier van mijn vriend was ik verbaast. De alcohol stond me opeens tegen! Ik rook en proefde alleen maar alcohol (nou dronk hij ook zware IPA’s) Ik heb echt even weer in moeten komen. Maar toen ik dit bier een tijdje later dronk had ik nog steeds last van de alcohol. Het overheerste en lekker vond ik het niet. Gek hoe je smaak dan opeens evolueert door zwangerschap of onthouding. Ik hoop natuurlijk dat mijn smaak voor bier gewoon weer terug gaat komen, maar daar ga ik wel vanuit!

Gloed

Gloed is een houtgerijpt wild bier van 6% met kersen en zwarte bessen. Per liter is er 330 gram fruit toegevoegd. Een fruitbommetje dus! Na het brouwen heeft het bier 14 maanden op houten vaten gelegen. En daarna nog 5 maanden als het fruit is toegevoegd. De kersen zijn afkomstig van Zalig Fruit in Zoelen, een kleine biologische fruitteler. De zwarte bessen zijn afkomstig van drie verschillende locaties, biologische fruitteler Très Jolie en voedselbossen Ketelbroek en de Ommuurde Tuin.

Zicht & Geur

De naam Gloed is een verwijzing naar de rossige kleur van het bier. De kleur van blozende wangen, de ondergaande zon, hete kooltjes in een kampvuur. Gloed is verbonden met geestdrift en plezier, de mooie dingen die glans geven aan ons leven. (facebook Nevel Wild Ales) Het troebele inderdaad rossige bier heeft een kleine kraag die snel verdwijnt. De bessen en kersen komen duidelijk naar voren en maken de geur van het bier behoorlijk zuur maar ook fris. Ook tonen van hout zijn duidelijk waarneembaar.

Smaak

Het rode fruit komt duidelijk terug in de smaak. Omdat het bier gebrouwen is met wilde gist is het wat funky en daarbij maakt de wilde gist naast het fruit het bier wat zurig (ik hou daar ontzettend van, fruitig en zuur) De nasmaak is daarna weer wat droog.

Andere bieren van Nevel Wild Ales

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.