Zwangerschap en bier

In 2022 mocht ik voor de maart editie van het Bier! Magazine een stuk schrijven over zwangerschap en bier. Ik had natuurlijk al vijf jaar een eigen site over bier, was redacteur van Bier! En Brouw! Magazine, heb meerdere keren gejureerd bij de Dutch Beer Challenge en buiten dat was gewoon een ongelofelijke biernerd! En dan.. dan ben je zwanger!


In november 2020 raakte ik zwanger van mijn zoontje, die uiteindelijk op 17 augustus 2021 geboren werd. Ik moest mij opeens aanpassen en uitzoeken wat wel en niet mag/kan op alcoholisch gebied in combinatie met zwangerschap en borstvoeding. Een hele ontdekkingstocht kan ik je zeggen. Ik neem jullie mee in een paar van mijn ontdekkingen. 

Als je zwanger wilt worden of al bent, drink je dan wel, of geen alcohol, of een beetje alcohol? Voor mij was het duidelijk: ik ga geen alcohol meer drinken. Eigenlijk al niet meer vanaf het moment dat wij het gingen proberen. Alcoholgebruik, zowel tijdens het proberen, de zwangerschap en de borstvoeding is eigenlijk gewoon uit den boze. Het is ook niet mogelijk om een ‘veilige’ ondergrens van alcoholconsumptie vast te stellen. Daarom hanteert de gezondheidsraad een nul norm. Voor, tijdens en na de zwangerschap. Er is te veel onduidelijk en te weinig onderzoek gedaan naar potentiële negatieve (lange termijn) effecten.

Dus ik ging op zoek naar alcoholvrij bier. Ik liep al gauw tegen de term alcohol free aan. Deze bieren lijken alcohol vrij door de term alcohol free maar niets is minder waar. Dit zijn over het algemeen bieren die buiten Nederland gebrouwen worden en buiten Nederland gelden er andere normen voor alcoholvrij bier. In Nederland is een bier alcoholvrij als het niet meer dan 0,1% alcohol bevat. Alcoholarm bier mag tussen de 0,1% en 1,2% alcohol bevatten. In het buitenland daarentegen kan een bier met de term alcohol free erop tot 0,5% alcohol bevatten. Niet geheel alcohol vrij dus.


Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld wat voor bieren Oersoep maakt maar ook wat ze daarnaast nog doen? Dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage en bijvoorbeeld mijn reportage bij Nevel het magazine waar deze in stonden bestellen via de site. Bestel dan editie 54 uit de webshop. En ben je op zoek naar alcoholvrij bier? Kijk dan eens hier.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.