Where to be(er) in Arnhem | Stad & Bier

In het verleden was Arnhem best een bierstad te noemen. Dit kwam vooral doordat Arnhem toen nog een best grote ‘stads’ brouwerij had. Dit was Stoombierbrouwerij de Kroon, gevestigd aan de Amsterdamseweg. Helaas viel in 1935 het doek voor deze brouwerij, 1 jaar na overname van Heineken. Op dit moment is er gelukkig weer genoeg te vinden in Arnhem op het gebied van bier. Van micro brouwerij tot biercafés.

Arnhemse bier | cafés


Café de Buurman | Jacob Cremerstraat 95

In dit ruime en gezellige buurtcafé kom je voor een goede koffie of thee, een lekkere borrel en ga je ontspannen uit eten. Er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd, zoals een pubquiz en verschillende wijn- en bierproeverijen. 


Café de Beugel | Duizelsteeg 20

5 minuten verder lopen en je vind in een klein zijstraatje de knusse bruine kroeg De Beugel. Hier kan je goedkoop maar lekker eten. Ook vind je hier genoeg verschillende bieren, er zijn namelijk 8 taps en 60 bieren op fles. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd. Dit loopt uiteen van bierproeverijen en thema-avonden tot aan een burger & beugel dag.


Café ’t Moortgat | Ruiterstraat 35

In de Ruiterstraat bevind zich het Moortgat! Een knus biercafé met 15 verschillende bieren van het vat. Daarnaast hebben ze meer dan 100 Nederlandse en buitenlandse bieren op fles. Het aanbod wisselt vaak dus er is altijd wel iets nieuws te vinden. Bestel ook echt eens de worstjes bij je uitgekozen bier, heerlijk zijn die! Iedere 3e maandag van de maand (m.u.v) juli en augustus zijn hier bierproefavonden vanuit PINT.


Caspar | Elly Lamakerplantsoen 2

Een ander fijn café, met een uitgebreide bierkaart bevind zich in het modekwartier te Arnhem, naast station Arnhem Velperpoort. Ik heb het dan over café Caspar. Een moderne huiskamer zoals ze het zelf noemen en daardoor meteen een ontmoetingsplek. Zij hebben 12 bieren op de tap waaronder eigen bieren (CC bieren) gebrouwen door de eigenaar van Caspar in samenwerking met Oldskool. Daarnaast is er ook genoeg keuze op fles. Per November ’17 is Caspar ook een officiële leslocatie van het Stibon niveau 1. Voor het Bier! Magazine schreef ik over Caspar, dat lees je hier.


’t Taphuys | Jansplein 56

Een nieuwkomer is ’t Taphuys. Dit café bevindt zich in het oude postkantoor en heeft een wel erg uniek concept. Je kan hier namelijk je eigen drank tappen. ’t Taphuys heeft namelijk 100 biertaps en 80 wijntaps. Is je dat nog niet genoeg? Dan zijn er ook nog eens 100 flesbieren. Wauw, een bierwalhalla kan je wel zeggen.. [Lees hier meer..]


Café Meijers | Beekstraat 2

Café Meijers bestaat al 80 jaar in Arnhem. Daarmee behoort het tot de oudste cafés van Arnhem. Voorheen was het een kunstenaarscafé. Nu is het een mooie bruine kroeg met onder andere 8 speciaalbieren op de tap en 60 op fles. De rode kroegtijger houdt een oogje in het zeil.


Café Nescio | De Wilstraat 51a

Dit café ligt dicht bij park Sonsbeek. Hier hebben ze 15 tapkranen waar ze mooie soms bijzondere bieren op hebben staan en ze wisselen regelmatig van aanbod. Bij Nescio worden af en toe speciale activiteiten georganiseerd, zoals het akoestisch terras: bier én live muziek. Ook verkoopt Nescio Arnhems bier! Van Brouwerij de Snor bieden ze verschillende bieren aan.


Davo bier bar

Davo Bier Bar | Rijnkade 41

In december 2018 is Brouwerij Davo uit Deventer een nieuw avontuur begonnen. Zij hadden al hun eigen brouwerij in Deventer met bijbehorend proeflokaal (zie hier). Maar vanaf december hebben ze dus ook hun eigen bier bar in Arnhem aan de Rijnkade. Hier kan je verschillende bieren van de brouwerij zelf drinken, maar er zijn ook allerlei andere bieren te krijgen van andere brouwerijen. Het is een heerlijk plekkie aan de Rijn met buiten een gezellig terras.


Arnhemse bier | winkels

De meest specialiseerde bierwinkel in Arnhem is Slijterij van Pernis, gelegen in het spijkerkwartier. Eigenaar Rinse Cuperus heeft een super groot uitgebreid assortiment aan verschillende soorten bieren. Van Nederlandse, Belgische en Engelse tot aan Estlandse, Amerikaanse en Zweedse bieren. Je kan hem de oren van het hoofd vragen over bier en hij adviseert goed. Ik ben vaste klant en vind het heerlijk om hier rond te struinen. [Lees meer over deze winkel..]


Sinds juli 2021 is er een nieuwe bierwinkel in Arnhem centrum. De Hoppenaar opende op 2 juli zijn deuren. De winkel heeft een ruim en wisselend assortiment en werkt samen met lokale brouwers.


Ook wijnhandel (jaa) Barrique, dicht bij de korenmarkt, heeft een groot assortiment bieren. Wel veel minder keus als bij Slijterij van Pernis, maar alsnog best wat om je hersens te laten kraken. Daarnaast kunnen ze je ook redelijk goed adviseren.


Dicht bij ons mooie Sonsbeek park vind je een slijterij met een groot assortiment aan bier. De naam van de slijterij: Wijnhuis Sonsbeek doet anders vermoeden. Maar deze slijterij heeft een aanbod van rond de 850 bieren! Maak je dus binnenkort een wandeling door Sonsbeek, vergeet dan niet langs deze slijterij te gaan.


Arnhemse bier | brouwerijen

Arnhem is natuurlijk bekend van het Openlucht museum. In dit museum bevind zich ook een brouwerij. Zij maken verschillende bieren, die bij hun eigen winkel in het museum te krijgen zijn.

Brouwerij de Snor | Hoofdstraat 75 Velp

Sinds 2015 is Brouwerij de Snor actief in Arnhem. Zij openen binnenkort hun eigen brouwerij in Velp. Hun brouwerij komt in een pand met proeflokaal maar ook een Bed & Breakfast. De bieren van deze kleine brouwerij vind je onder andere bij Café Nescio op de tap en bij verschillende (bier)winkels in Arnhem.


Durs

Brouwerij Durs | Klarendalseweg 534

Sinds 2019 is Arnhem een brouwerij (met eigen ketels) rijker. Ondanks dat Brouwerij Durs al bestaat sinds 2016 opende de Arnhemse Stadsbrouwerij eind 2019 haar opgeschaalde brouwerij en deuren van het bijbehorende proeflokaal. Durs levert op dit moment acht soorten bier, waaronder een Blond, Amber en Tripel. Met echte Ernemse namen als Dikke Prins, Jetser, Dakhaas, Leip Hert, Schuume en Geutpisser. Totaal kan de brouwerij zo’n 120.000 liter per jaar produceren in de brouwerij op de Klarendalseweg.


Arnhemse bier | festivals

Mout bierfestival

De organisatie achter het Moutbierfestival begon oorspronkelijk in Nijmegen met zijn festival. Op dit moment zijn er verschillende festivals van deze organisatie en niet alleen meer in Nijmegen. Ook in Enschede, Zwolle en Arnhem zijn er festivals van deze organisatoren.


2 reacties

  1. Zou er in Arnhem behoefte zijn aan een soortgelijke biertempel als de Jopenkerk in Haarlem geworden is? Zou jij een ‘aanstaand’ ondernemer weten die hier interesse in heeft? Wij hebben hier namelijk een conceptschets voor liggen.

  2. Zeker weten! Ik heb je een mail gestuurd!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.