Abdij Val Dieu | Abdijen

Met mijn familie heb ik vorig jaar de abdij van Val Dieu bezocht. Dit is een abdij waar nog van oudsher bier gebrouwen word. De bieren, die tegenwoordig op de abdij worden gebrouwen, vinden hun oorsprong in tradities die zijn overgenomen van de oorspronkelijke Val-Dieu monniken. De Abdbij bevindt zich in het plaatsje Aubel net over de grens in België. Dit is niet al te ver van Maastricht af.

Historisch stonden de Cisterciënzer ordes bekend als talentvolle brouwers. De monniken van Val-Dieu waren trouw aan deze reputatie.De ontwikkeling van die activiteit is in eerste instantie ontstaan uit de noodzaak om water drinkbaar te maken en weerstand te bieden aan de destijds veel voorkomende ziekten als dysenterie, cholera en tyfus.
Eeuwenlang, hebben de monniken het gisten bestudeerd. Ze maakten van het brouwen een wetenschap, door het creëren van speciale recepten die telkens weer werden verfijnd. Vandaag de dag worden de bieren in Val-Dieu gebrouwen geïnspireerd door de originele recepten van de monniken, trouw aan de traditie van de bieren met een her-gisting in de fles. De bieren zijn echte originele Belgische abdijbieren, gemaakt zonder toevoeging van aroma’s, noch kruiden en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.

De bieren van Val Dieu

In 1995 werd de brouwerij failliet verklaard. Een tijd later werd er door Alain Pinckaers en Bernard Humblet, in een oud boerderijgebouw van de abdij  een nieuwe brouwerij geïnstalleerd. Vanaf 1997 werd opnieuw abdijbier gebrouwen, deze keer met succes. Eerst een blond en een bruin abdijbier en vanaf 1998 kwam er een tripel bij.

ambianceHet was mooi te zien hoe de monniken vroeger leefden en te zien hoe het bier gebrouwen word. Een mooi extraatje was dat wij heel dicht bij de bron bier konden kopen, namelijk in het winkeltje van de brouwerij zelf. Naast bier verkopen zij ook kaas. In de winkel hebben wij van alle bieren die Val Dieu brouwt een paar meegenomen voor thuis.
Het is echt een aanrader om eens naar Val Dieu te gaan. De abdij is prachtig, de omgeving rustgevend en geweldig mooi en de Val Dieu bieren zijn heerlijke pure bieren.

 

Fotorondleiding van de Abdij


Abdij Val Dieu
Val Dieu 227, 4880 Aubel, België

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.