Val Dieu Grand Cru | L’abbaye du Val-Dieu

val dieu grand cru

“De Val-Dieu Grand Cru (10,5%) vertegenwoordigt charme en gastvrijheid! De brouwtraditie gaat terug naar de Notre-Dame du Val-Dieu die werd opgericht in 1216 in de cisterciënzerabdij. Deze bijzondere Belgische Strong Ale die geschaard kan worden onder de gerstewijnen is een ultiem bewaarbier.” (nationalebierbank.nl)


Een jaar geleden was ik bij de Abdij van Val-Dieu tijdens een familieweekend. Mocht je hier nog nooit geweest zijn doe dat dan een keer. Het is een prachtige abdij in een mooie omgeving en niet ver van Maastricht. Tijdens mijn bezoek leerde ik de bieren van Val-Dieu kennen die meteen erg in de smaak vielen. Bij de Grand Cru verwachtte ik een blond bier qua uitstraling. Deze Grand Cru is juist het tegenovergestelde, pikkedonker.

Val Dieu Grand Cru

Zicht & Geur

Het bier heeft dus een donkere bruin rode kleur. Op het bier vormt zich een kleine fijne schuimkraag. In geur is het bier zoet en licht zuur van rood fruit. Ook lijkt de geur van het bier wat rokerig te zijn.

Smaak

In smaak is het bier vol en zoet van rozijnen. Maar ook proef ik tonen van kandij, zoethout en laurier. Daarnaast is het bier ook licht bitter en licht gebrand. Al kon dat voor mij nog wel iets meer, ik vind het bier iets teveel aan de zoete kant. De body is vol, zacht en romig. Ook al bevat het bier veel alcohol, dan nog is hij mild van smaak en drinkt mede door de zoetigheid goed weg. Heerlijk! Een bier om lekker rustig van te genieten.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.