Imperial Russian Stout | Emelisse

IMG_1661EmelisseImperial Russian Stout [11%]

“Dit bier verwijst naar een historische episode, waarin de Russische tsarina Catharina de Grote geen genoeg kon krijgen van de diepdonkere en zware Engelse stouts. De reis van Engeland naar Rusland duurde destijds lang. Extra alcohol was dan ook nodig om de houdbaarheid te garanderen.” (emelisse.nl)

Dit bier heeft een zilveren medaille behaald tijdens de 1e Dutch Beer Challenge. (mitra.nl)


Op het oersoep festival dronk ik de ransuil van brouwerij het uiltje. Dit vond ik voor het eerst een lekker stout biertje. Het werd dus tijd om nog eens een stout bier te proeven.

Imperial Russian Stout

Het bier is ontzettend donker, bijna zwart. Ook de schuimkraag licht bruin. In geur komt de koffie al naar boven. Best sterke geur al, ook van de alcohol. In smaak even een bittere explosie. Het bier is namelijk behoorlijk pittig door de bittere gebrande koffie en pure chocolade tonen. Gelukkig is het bier in de nasmaak zoeter en milder, beetje karamel achtig.
Het is voor mij net een te heftig bier. Een dergelijk bier, wat zo bitter is, ligt niet echt in mijn straatje. De ransuil was net wat milder, meer mokka achtig. Dat vind ik lekkerder. Voor een liefhebber van pure chocola en sterke koffie een echte aanrader.

Bewaren

Bewaren

6 reacties

  1. Waarom denk je dat er chocola en koffie is gebruikt in de productie van dit bier?

  2. Tsja goeie vraag. Omdat dat vaak de smaakkenmerken zijn van stout bieren. En omdat imperial russian stout bieren ook te kenmerken zijn aan hun flink bittere karakter en koffie en chocolade tonen van nature al erg bitter zijn en dus dit karakter kunnen vormen.

  3. Dat klopt, maar het mooie is dat al die smaken bereikt kunnen worden met water, mout, hop en gist. Verschillende soorten mout geven variaties in smaak. Als er wat toegevoegd wordt kun je dit (vrijwel) altijd lezen op het etiket.

  4. Met de hop niet anders. Een mooie fruitige IPA kan naar allerlei tropisch fruit ruiken, zonder dat dat erin gebruikt is.

  5. Zeker. Gaaf hoe dat kan! Heel vaak ruik of proef ik ook smaken die inderdaad haast nooit letterlijk toegevoegd zijn. Maar ik associeer ze dan wel met smaken. Knap werk dat brouwen:)

  6. Ah ik zie nu wat je bedoeld
    In mijn blog post heb ik dat blijkbaar verkeerd neergezet over de pure chocolade. Was niet zo de bedoeling. Thnx

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.