Bierbrouwerij Maallust Veenhuizen | Brouwerij Bezoek

IMG_20160312_162700

Dit weekend was ik met mijn familie in de buurt van Veenhuizen. ’s Ochtends voor we vertrokken dacht ik.. wat was er toch ook al weer met Veenhuizen.. Ja, het gevangenismuseum maar er was toch nog wat..? Ah! Bierbrouwerij Maallust!


De 1818 (quadrupel) en de veldwachter (herfstbok) had ik al eens geproefd en die bevielen mij goed. Daarnaast vind ik het gewoon super leuk brouwerijen te bezoeken dus ik haalde mijn familie over om te gaan.

“Hollands Siberië, zo werd Veenhuizen in vroegere tijden ook wel genoemd. Rond 1825 werden duizenden bedelaars, landlopers, weduwen en wezen uit het hele land naar dit verre oord verbannen. Ze woonden in drie grote dwang- gestichten, die waren gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het was bedoeld als sociaal experiment om paupers woeste gronden te laten ontginnen. Veenhuizen maakt nu als gevangeniskolonie aanspraak op het predicaat Werelderfgoed-monument. Op het industriecomplex Maallust vond de verwerking van landbouwproducten plaats. De brouwerij bevindt zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het Gevangenisdorp.” (maallust.nl)

IMG_20160312_162911 IMG_20160312_163004

Brouwsysteem

IMG_20160312_163947

Een brouwerij in een oude graanmaalderij, dat is toch mooi gekozen!

Bierbrouwerij Maallust heeft twee hele mooie koperen ketels die aangesloten zijn op een brouwsysteem die bijna volautomatisch werkt. De brouwers kunnen bijna het bier brouwen vanuit hun luie stoel. Het afvullen van de bieren word gedaan door jongens van de zorgboerderij, zodat zij ook een onderdeel kunnen zijn van de maatschappij.

Beperkte ruimte

Het gevangenisdorp Veenhuizen staat op de nominatie voor het wereld erfgoed. Dit zorgt ervoor dat de brouwerij niks mag doen aan de buitenkant van de brouwerij omdat dit deel uitmaakt van het dorp. Brouwerij Maallust is hierdoor gelimiteerd in ruimte ondanks dat er veel vraag naar hun bieren is. Om ervoor te zorgen dat ze toch iets meer bier kunnen verspreiden over Nederland komen er buiten nog 2 opslagtanks te staan. De plateau’s stonden al klaar. Later komen er binnen nog 2 bij en dat is de grens. Meer bier willen ze niet brouwen. Een fijne kleine brouwerij die op volle toeren draait, maar toch zijn grenzen stelt en kwaliteit wil blijven bieden i.p.v heel erg uitbreiden en kwaliteit verliezen.

In dezelfde ruimte van de brouwerij zit ook het proeflokaal waar je de bieren kan proeven met hapjes erbij. Op de bovenetage staat een grote ronde tafel (symboliseert de molensteen) waaraan vergaderingen of trouwerijen worden gehouden. Daarnaast kan je de bieren natuurlijk kopen om mee naar huis te nemen en er daar rustig van te genieten. Buiten op het terrein zit ook nog een kaaswinkel en een cadeauwinkeltje, allebei ook in oude gebouwen.

IMG_20160312_175024 IMG_20160312_172231 IMG_20160312_171434

De bieren

De brouwerij brouwt op dit moment zeven ongefilterde en gepasteuriseerde bieren. Een blond, vienna, weizen, bock, dubbel, tripel en een quadrupel. Tijdens de rondleiding konden we de blond, de vienna, de dubbel en de tripel proeven. Ikzelf vond het minder fijn om de bieren te proeven tijdens de rondleiding, want dan kan je er minder goed op focussen. Ik had dit liever in het proeflokaal gedaan. Vandaar dat we later de 1818 nog apart hebben besteld in het proeflokaal. Wat een bier! Wat ik van de geproefde bieren vond, vind je hier.


Bierbrouwerij Maallust
Hoofdweg 140, 9341 BL Veenhuizen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.