Plato 18.25 | Brouwerij Gulpener

Gulpener is aan het experimenteren geslagen. Op dit moment hebben zij vijf specials uitgebracht waarvan dit bier de tweede was die geïntroduceerd werd. Uiteindelijk waren de reacties op dit bier zo goed dat Gulpener besloten heeft dit bier vast in zijn assortiment op te nemen.
De Gulpener Plato 18.25 heeft karakter verkregen doordat de dry hopping techniek is toegepast tijdens het brouwen. Bij deze techniek wordt de hop na de hoofdvergisting toegevoegd, hierdoor kan het hoparoma worden verhoogd.
Het bier dankt zijn naam aan het Plato gehalte van 18,25. Plato is het suikergehalte of wel stamwortgehalte van een brouwsel. Daarnaast is 1825 ook het jaar waarin de Gulpener brouwerij is ontstaan.


Zicht

Het goudgele bier heeft een mooie witte volle schuimkraag die lange tijd aanwezig blijft. Qua helderheid is het bier licht wazig door het mee geschonken gist.

Geur

De geur van de Plato 18.25 doet me in eerste instantie denken aan de geur van pilsener. Echter is deze geur net wat kruidiger.

Smaak

Net als in de geur heeft het bier ook in de smaak wat weg van een pilsener. Echter is dit bier veel romiger, heeft een vollere body en is zachter van smaak. Wat een soepel bier! Dit komt mede door de bitterheid, die er echt wel is en lang aanhoudt, maar niet te boventoon voert. Ook valt het koolzuurgehalte mee, waardoor het bier goed door drinkbaar blijft. Je neemt gauw weer een slokje, dus alsnog niet te snel dit bier drinken, want die 8,25% alcohol is er echt wel al is die goed gemaskeerd!

Lekker bier hoor! Niet heel speciaal maar zoveel lekkerder als een normale pilsener. Als ik moest kiezen tussen een pilsener of deze imperial lager dan wist ik het wel. Fris, soepel en zacht. Echter mocht hij misschien wel net wat meer bitterheid hebben, voor dat extra beetje pit.


Lees hier meer over een ander fijn bier van Gulpener, de IPA Ur-Hop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.