Gouden Carolus Classic | Brouwerij het Anker

Zo! De Gouden Carolus Classic is aan de beurt. Ik dronk hem al eens vaker maar beschreef hem nog nooit hier op mijn site. Daar moest nu toch wel eens verandering in komen. Via Beerwulf.com kreeg ik dit bier opgestuurd, samen met nog wat andere bieren. Tijd om te proeven.


“Gouden Carolus Classic vindt zijn oorsprong in de rijke Mechelse traditie. Elke Belgische stad had haar brouwerijen en eigen stadsbier. Zo dronken de Mechelaars “den Mechelschen Bruynen”. Mechelen, in die periode hoofdstad van de Nederlanden, had haar brouwersgilde en de leden stonden op hun eer van brouwer om voor de Keizer het beste bier te brouwen. Een oude Mechelse kroniek meldt dat dit Groot Keizersbier, “Gouden Carolus” genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, vooral bij de vossenjacht werd gedronken “daar dit zowel de ruiters als de paarden in volle vuur bracht en ze deed galopperen zodat de jacht steeds in beste stemming verliep”. Dit “Groot Keizersbier” wordt nog steeds in de Mechelse brouwerij Het Anker gebrouwen.” (hetanker.be)

Zicht & Geur

De Gouden Carolus Classic (8,5%) is een donkerrood bier met een kleine licht bruine schuimkraag. De geur van het bier is rijk, zoet en complex. Zo ruik ik onder andere de geur van rozijnen, karamel, kruiden en pruimen.

Smaak

Het bier is vol en romig. In de smaak komen karamel, laurier en zoethout naar voren. Het karakter van het bier is over het algemeen zacht en zoet. Echter is er ook een kruidigheid aanwezig in de vorm van kruidnagel, dit overheerst niet. In de nasmaak eindigt het bier wat bitter.

Dit bier is nu al lekker en gebalanceerd in smaak. Echter als je dit bier weg zou leggen zou de smaak nog verder evolueren. Het leent zich er perfect voor, ik ga hem in ieder geval nog eens wegleggen.


Ook lekker van deze brouwerij is de Maneblusser.

2 reacties

  1. De Classic is geen dubbel, maar een vier soorten mouten bier, er worden geen kruiden gebruikt in dit bier. Het zoete komt van de suikersiroop, de kleur van de caramelmout, geblend met geroosterde mout, pilsmout en tarwe…
    Jan

  2. Dank voor je reactie!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.