Where to be(er) in Litouwen | Land & Bier

Litouwen is van de drie Baltische staten de meest grote en zuidelijkste staat. Het is een land wat niet echt bovenaan staat bij Nederlanders als het gaat om te bezoeken landen. Een uitgestrekt land, anderhalf keer zo groot als Nederland en met maar drie miljoen inwoners. En ook in dit land trekt de jongere generatie weg en blijft de oudere generatie over.


Vilnius

De hoofdstad van Litouwen is ook een wat onontdekte parel. Mensen gaan toch eerder naar Praag of Boedapest. En dat terwijl Vilnius een prachtige historische binnenstad heeft die beschermd wordt door Unesco. Daarnaast heeft het tientallen kerken en goed behouden gebouwen uit de Baroktijd. Er heerst een goede ontspannen sfeer, mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Ook de winkelstraten bieden genoeg, er zijn zelfs behoorlijk sjieke winkels aanwezig.

Litouwen is voor een toerist ideaal om te bezoeken. Binnen twee uur vliegen ben je er al en hotels, eten en drinken zijn er goedkoop. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk en staan echt voor je klaar.


Litouwen & Bier

Weetje: Alus is het Litouwse woord voor bier. Met ‘sweikata’ proost je.
Ook de biercultuur is behoorlijk groot in Litouwen, men drinkt er veel bier.  De biercultuur in Litouwen wordt gekenmerkt door een veelheid aan stijlen en het voorkomen van tradities die in de rest van Europa haast verdwenen zijn.

Er worden voornamelijk porters, donkere bieren, stoutbieren en pilseners gebrouwen maar er zijn ook wat typische Litouwse stijlen.

In Litouwen wordt er veel honing gewonnen die onder andere in bier maar ook in mede (honingwijn) gebruikt wordt. Ook zijn er veel rookbieren en gebakken bieren op de markt. Bij gebakken bier wordt er brood gebruikt als basis van de wort.


Een paar Litouwse biertips

Ik was helaas maar heel kort in Litouwen, en heb daarom ook niet veel op biergebied kunnen verkennen. Maar deze tips kan ik wel op een rijtje zetten voor je. Het geeft wel aan dat ik echt nog eens terug moet om deze biercultuur verder te ontdekken. Daarnaast moet ik ook echt nog eens naar Estland, wat een bieren komen daar vandaan zeg!

Alaus Kelias || Birzhu k., Birzhu r. Alyvu g. 8 Birzai

In veel restaurants en cafés vind je bier. Soms zelfs passend bij de gerechten die er geserveerd worden. Er zijn zelfs echte biercafés.

Ik was bij restaurant Alaus Kelias (In ’t Litouws betekent dit bierweg) in Birzai. Hier kan je ontzettend goed eten voor een klein prijsje. Ook kan je allerlei bieren proeven die in de brouwerij naast het restaurant worden gebrouwen. Zo kreeg ik deze vijf bieren om te proeven voor tien euro! Deze bieren die ik proefde waren voornamelijk lichte bieren met net andere smaaksensaties als pilsener. Prima maar niet super bijzonder.

Tip: Bestel de biersnacks van het restaurant voor bij je biertje. Hier zitten onder andere kaasballetjes bij, varkensoren gemarineerd in teriyaki saus (rūkytos kiaulių ausys) en gefrituurde knoflookbroodjes met kaas (Kepta duona su česnaku) Vooral die laatste zijn heerlijk! 


Ertlio Namas || Šv. Jono g. 7 01123 Vilnius

Dit restaurant heeft in principe niks met bier te maken. Wel kan je hier ontzettend lekker eten voor erg weinig geld, midden in het centrum van Vilnius. Zo kan je hier genieten van een vier gangen menu voor maar €30. Het leuke is dat je bij dit restaurant als toetje ijs kan bestellen op basis van bier. Het geeft een wat karamel en koffie achtige smaak aan het ijs.


Sakiškių alus || Beržo 4-oji g. 9 Sakiškių kaimas

Dit is een microbrouwerij uit Litouwen (dicht bij Vilnius) die sinds kort ook in Nederlandse bierwinkels te vinden is. Onder andere bij ‘mijn’ bierwinkel Slijterij van Pernis. Deze brouwerij staat hier in Nederland vooral bekend om zijn zware bieren. Mijn eerste bier die ik van hen dronk was niet echt een succes, een gin-tonic IPA. De tweede, de imperial stout was lekker en beschreef ik hier.


Raudonų Plytų dirbtuvės || Kūlių Vartų g. 7, Klaipeda

Van deze brouwerij, uit de derde grote stad van Litouwen genaamd Klaipeda, heb ik twee bieren meegenomen.

Bocmano Ūsai || Amerikaanse IPA || 6%
Oranje/bruinkleurig bier met kleine schuimkraag. In smaak is het bier meteen goed bitter. Die komt even binnen! Het is een echte grapefruit bitter die nog lang doorwerkt. De daarop volgende smaak van het bier is een beetje te vergelijken met de smaak van een pilsener. Echter is het bier wel wat fruitiger en dus veel bitterder als een pilsener.

Nežinomas krantas || Dubbel bier || 6%
Donkerrood bier met kleine beige schuimkraag. Gebrande mouten en fruit in de geur. Niet erg dik/vol qua body helaas maar genoeg smaak gelukkig. In de smaak komen laurier en karamel naar voren. De karamel blijft aanwezig tot in de nasmaak. Het bier is niet bitter, en drinkt dus soepel weg.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.