Deus Brut des Flandres | Brouwerij Bosteels

Hoppy New Year allemaal! Ik hoop dat jullie een goeie jaarwisseling hebben gehad. Een avond vol oliebollen, appelbeignets, familie/vrienden en misschien wel hele mooie bieren. Ik vierde oud & nieuw dit jaar met een champagnebier wat ik wel vaak langs heb zien komen maar wat ik nog nooit geproefd had. Vorig jaar toastte ik met Malheur Brut dus ik was wel benieuwd hoe dit bier smaakte in vergelijking met de Malheur. De Malheur vond ik een erg goeie champagne vervangen in ieder geval!


Deze Deus Brut des Flandres wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. Deze brouwerij is ook bekend van zijn Kwak bier en de Tripel Karmeliet. Om tot het Deus bier te komen worden er twee productiemethodes gecombineerd. In België wordt het bier gebrouwen en vergist. Daarna wordt het bier omgetoverd tot een mousserende drank.

Het proces

Deus Brut des Flandres (11,5%) is het resultaat van een maandenlang bereidingsproces, waarbij het beste van 2 productiemethodes gecombineerd wordt. In België brouwt en vergist de meesterbrouwer het bier. Daarna reist de Deus in spe naar Frankrijk waar men het bier volgens een eeuwenoude techniek omtovert tot een mousserende drank. Hierbij worden de flessen met de hals naar beneden geplaatst. Door deze houding weekt het gist los van de wand en verzamelt het zich in de hals. Een aantal weken lang worden de flessen lichtelijk gedraaid en tegelijkertijd schuiner geplaatst tot de hals volledig verticaal is. De gist wordt hierna verwijderd uit de fles door de flessenhals in te vriezen. Door de druk wordt de bevroren gist prop uit de fles gelanceerd. (In dit filmpje wordt vanaf minuut 3:38 het proces visueel weergegeven)

Het bier

“Finesse in een fles, fris als een aperitief. En tegelijk vol van smaak en rijk aan aroma als een hemels bier. Dat is Deus. Een prachtige symbiose tussen het brouwen van bier en het creëren van een sprankelende wijn.” (bestbelgianspecialbeers.be)

Zicht & Geur

De Deus heeft een mooie stevige schuimkraag. Het is een helder geel bier met veel fijne koolzuurbubbels. Als je hem inschenkt in een bijpassende champagne flute heeft hij echt een champagne uiterlijk al is hij wat donkerder. Het bier heeft een behoorlijk zoete maar ook kruidige geur. Ik associeer het met munt en bloesem.

Smaak

In smaak heeft het bier veel koolzuur zoals je al kon verwachten. Ook hier komt de bloemigheid en de bloesem uit de geur weer naar boven. Andere aanwezige smaken zijn druiven en kardemom. De nasmaak van het bier is licht droog.

De Deus drinkt erg soepel weg, verraderlijk dus, want je vergeet zo dat hij 11,5% alcohol bevat. Ik dronk het bier om het nieuwe jaar in te luiden en veel mensen drinken hem bij het kerstdiner. Maar.. hij is gewoon het hele jaar verkrijgbaar, dus je kan hem voor elke bijzondere (of niet bijzondere) gebeurtenis gebruiken. Ik moet wel zeggen dat ik de Malheur Brut van vorig jaar toch lekkerder vond, smaken verschillen.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.