Best of 2017 van speciaalbiertjesblog

Jeetje wat was dit een bierig jaar voor mij zeg..! Mijn biergekte liep nog even wat verder uit de hand, mijn site groeide verder en ik ben begonnen met het StiBON niveau 1. Ik heb zoveel ondernomen op bierig gebied, het verraste mij echt een beetje toen ik deze lijst maakte. Jemig. Ik ben Amanda en ik ben biernerd.


Hoogtepuntje # 1 Goose Island Bierlunch

 

Ik had een paar hoogtepunten dit jaar. Maar er is er één die er toch wel uitsprong. Dat was de bierlunch in Oktober bij Bolenius te Amsterdam. In dit Michelinster restaurant werd door Goose Island een bierlunch georganiseerd. 7 gangen met bijpassende bieren, ik vond het geweldig! Ik had mooie waardevolle contacten die dag en ik voelde me maar een dummie zo tussen die bekende gezellige mensen uit het bierwereldje. [Lees meer..]

Hoogtepuntje #2 Dutch Beer Challenge

Mijn tweede hoogtepuntje vond eerder in het jaar plaats. In mei vond de derde editie van de Dutch Beer Challenge plaats, en ik mocht erbij zijn! In opdracht van Mitra was ik de hele dag aanwezig. Zo volgde ik onder andere de jury tijdens het proeven van alle bieren, maar ik kreeg ook een kijkje achter de schermen. Het resultaat van die dag was een stuk wat ik schreef voor het Mitra magazine en een achter-de-schermen-vlog die ik maakte. Marco Philipsen, bedankt voor deze kans!

Bierige steden bezocht

Ook bezocht ik dit jaar een paar Belgische steden. En natuurlijk kon ik het niet laten om tijdens die tripjes zoveel mogelijk bier-hotspots op te zoeken. Zo bezocht ik in februari Antwerpen. Een mooie stad met prachtige huizen/gebouwen en veel gezellige biercafés. Ik bezocht brouwerij de Koninck met zijn nieuwe bier experience en ik at op verschillende plekken stoofvlees.

Na Antwerpen volgde Brugge waar ik in Juli verbleef met mede-bier-geek-vriendinnetje. Na Gent (My favorite!) is Brugge mijn meest favoriete stad in België. Ik bezocht hier Brouwerij de Halve Maan en Bierbrasserie Cambrinus. En toen was het nog niet klaar.. nee ik kreeg in november een vervroegd verjaardagscadeau van mijn ouders.. een weekendje Leuven! Ik was zeer onder de indruk van het Oude Begijnhof en de mooie oude panden in het centrum. In Leuven dronk ik biertjes in biercafé The Capital en at ik stoofvlees bij Huisbrouwerij Domus.

Brouwerijen

Ook bezocht ik in 2017 heel wat brouwerijen die ik nog niet eerder bezocht had, 8 waren het er maar liefst! De Oproer brouwerij bracht ik een tweede bezoek, daar ben ik in 2016 ook al geweest.
In het begin van het jaar bezocht ik de Jopen Brouwerij in Haarlem. Wat een inrichting, sfeervol met mooie glimmende grote ketels en glas in lood ramen. Daarna stond Davo Bieren uit Deventer op het menu. Ook hier heb ik een ontzettend leuke middag gehad. Ik heb gezellig gekletst met de brouwers en genoten van het leuk en hip ingerichte proeflokaal. Heel wat lekkere biertjes hebben ze daar!

In het voorjaar maakte ik een bier-fietstochtje met mijn mede-beergeek-vriendinnetje. Vanaf Utrecht Centraal reden we met ov-fietsjes naar fortbrouwerij Duits & Lauret. Zij hebben hun proeflokaal en brouwerij op het terrein van Fort Everdingen, erg gaaf en wat een bieren!

In Amsterdam bezocht ik Brouwerij Troost. Deze brouwerij bezocht ik vorig jaar al op het Westergasterrein maar ook in de Pijp hebben zij een locatie. En sinds kort zitten ze ook in Amsterdam-Oost!
Daarna bezocht ik de brouwerij en het proeflokaal van Poesiat & Kater in Amsterdam-Oost. Zij hebben zich gevestigd in een mooi pand wat voorheen een dierenasiel was.

In de zomer bezocht ik over de grens ook nog Siphon Brewing. Zij vierden hun eerste verjaardag en ik was erbij die dag! Een erg gezellig en geslaagd feest! Kim, de vrouw van de brouwer ontmoette ik al eens in Gent, een super fijne ontmoeting. En hun stout Cassandra.. daar denk ik nog vaak aan terug!

In September stapte ik weer op de fiets voor een bierfietstochtje. Dit keer was mijn bestemming de Edese Heidebrouwerij. Zo dichtbij Arnhem en toch was ik er nog niet geweest.
Na de Edese heidebrouwerij maakte mijn mede-beergeek-vriendinnetje en ik onze laatste bierfietstocht van 2017. Dit keer reden we rond in Utrecht en bezochten we de Oproer brouwerij voor de tweede keer en Brouwerij de Kromme Haring. Ik heb erg genoten van de Kromme Haring, een gezellig ingericht proeflokaal, en fijne eigen bieren maar ook een mooi assortiment flesbieren.

Bieren

Qua bieren dronk ik te veel om op te noemen! Op 1 januari 2016 had ik 425 bieren gedronken en beschreven, op dit moment zijn dat er 623! Ik heb dus bijna 200 bieren beschreven dit jaar.  Ik heb veel meer bieren geproefd dan dat, maar niet alles is waardevol genoeg om hier te beschrijven. Smaken verschillen natuurlijk.

Ik merk wel dat mijn smaak ontzettend veranderd is en daarmee ook mijn voorkeuren. Ik ben ontzettend gek geworden op stout bieren, het liefst zo donker en zwaar mogelijk. Ook waardeer ik zure bieren nu veel meer dan voorheen. Onder mijn favoriete bieren van dit jaar zitten dus ook veel stout bieren. Ook het bier waar ik nu nog veel aan terug denk was een stout bier, de Bourbon County Brand Stout van Goose Island. Dat was toch echt wel de (vloeibare) hemel.

2018

2018 gaat voor mij weer een bierig jaar zijn met vast veel mooie momenten en projecten. Het is hopelijk het jaar waarin ik het eerste niveau van het StiBON behaal. Of ik daarna dan verder ga met niveau 2 ligt een beetje aan mijn testresultaten en geld enz enz. De wil is er wel, dus wie weet!

Mijn doel voor 2018 maar ook voor de jaren erna is om van deze uit de hand gelopen bierpassie mijn werk te maken. Ik hoop uiteindelijk biersommelier te worden en bijvoorbeeld horeca te gaan adviseren in het maken van biermenu’s. Ik vind dat er meer restaurants moeten komen die bierarrangementen aanbieden bij hun eten. Daarnaast wil ik andere mensen net zo gek maken op bier zoals ik dat ben. Bier is gewoon geweldig, ontzettend veelzijdig en lekker. Er valt altijd wel iets te ontdekken in de bierwereld.

Leuk om te zien dat mijn jaren tot nu toe erg verschillen en ook om te zien hoe deze site gegroeid is. Zo schreef ik in 2015 een jaaroverzicht(je) maar ook in 2016. Ook in 2018 ga ik natuurlijk verder met deze site die in maart alweer 3 jaar bestaat. De site groeit en groeit, dus ik ben nog bij lange na niet van plan er mee te stoppen! Proost!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.