De Edese Heidebrouwerij | Bierfietstocht

Ik woon zelf in Arnhem, Ede is daar niet ver van af. Toch moet ik bekennen dat ik nog nooit eerder bij de Edese Heidebrouwerij geweest was. Tot ik weer eens een keer een mooie fietstocht wilde maken, en tsja, waarom dan niet naar de brouwerij! Zo kwam het dat ik op mijn fiets een mooie tocht maakte (wel langs de weg, maar het fietspad rijdt daar zo lekker) langs de Arnhemse landgoederen en de Edese Heide naar de Heidebrouwerij.


De bierfietstocht

Deze bierfietstocht begint bij Arnhem CS. Ook op Arnhem zijn OV-fietsen te huur, mocht je je eigen fiets niet bij je hebben. Vanaf het centraal station rijdt je richting de Amsterdamseweg. Dit is een weg waarvoor je wel je benen behoorlijk zal moeten gaan gebruiken. Arnhem heeft namelijk behoorlijk nog wat hoogteverschillen en deze lange weg loopt langzaam naar boven. Rij je op deze weg, dan kom je heel toevallig, langs de brouwerij weg. Een zetje in de rug voor de tocht naar de brouwerij.

Ergens op de Amsterdamse weg kom je langs het Arnhems Labyrint, dit is een kleine stadstuin/labyrint met bijzondere plantensoorten. Hierna kom je langs het bekende het Dorp, een woongemeenschap voor mensen met een beperking die gerealiseerd is door een televisie inzamelingsactie gepresenteerd door Mies Bouwman.

Vervolg je je route dan kom je onder andere langs de mooie groene omgeving van Oosterbeek en Schaarsbergen en het natuurreservaat Planken Wambuis. Net voor Ede ligt de Ginkelse Heide, een geweldige omgeving om even pauze te houden en te genieten van de Heide. Hierna is het nog maar een klein stukje naar de brouwerij.

De brouwerij

Op het voormalig Kazerneterrein Maurits-Noord in Ede is sinds 2012 de Heidebrouwerij gevestigd in de oude manschappenkeuken. Naast de brouwerij is er ook een klein winkeltje, een proeflokaal, en terras. Zo kan je niet alleen de bieren kopen maar ook proeven.

De Heidebrouwerij brouwt bieren met een regionaal karakter. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van heidehoning of hop/gerst uit de omgeving. Op dit moment heeft de Heidebrouwerij acht vaste bieren. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Edelhert Donker, de Valk IPA, de Bijen-blond (Veluws Heidebier) en het Edenoartje.

Ook heeft de brouwerij ‘Pegasus’, een brown ale gebrouwen als eerbetoon aan de militairen die in Ede en omgeving in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. De naam is afgeleid van Operatie Pegasus.

Bijen-blond

Ik dronk tijdens mijn bezoek een bijen-blond. Mede omdat ik nog terug moest fietsen. Hiervoor is dit een prima bier. Hij drinkt soepel weg en heeft een klein vleugje honing. Het bier is fris, niet te zwaar en dorstlessend. Gebrouwen met lokale gerst.


Andere bierfietstochten:

Utrecht – Fortbrouwerij Duits & Lauret

Zutphen/Arnhem – Bronckhorster Brewing Company


Edese heidebrouwerij
Nieuwe Kazernelaan 2 D3, 6711 JC Ede
openingstijden: vrijdag 15:00-18:00, zaterdag 14:00-18:00

Eén reactie

  1. ‘Op de plek waar nu de Edese bieren gebrouwen worden was voorheen de manschappenkeuken.’ Er wordt daar al in geen tijden meer bier gebrouwen… Productie vindt plaats in België. Helaas, want ik woon er vlak bij.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.