Saison Dupont | Brasserie Dupont

De Saison Dupont (6,5%) van Brasserie Dupont wordt ook wel eens de moeder onder de Saison bieren genoemd. Net als de Westmalle tripel dat zou zijn onder de tripel bieren. Het bier wordt al sinds 1844 gebrouwen door Brasserie Dupont, toen trouwens alleen in de winter. Het kreeg een tweede gisting op vat en werd daarna in de zomer geschonken om de dorst van de seizoensarbeiders te lessen. Tegenwoordig is dit bier het gehele jaar verkrijgbaar.


Oorspronkelijk hadden de Saison bieren een alcoholpercentage van rond de 3%. Deze bieren konden natuurlijk niet te zwaar zijn. De arbeiders moesten na het drinken van het bier nog wel aan het werk kunnen. Tegenwoordig zijn de meeste Saison bieren wat zwaarder, en bevatten ze rond de 5% of 6% alcohol.

Zicht

De Saison Dupont is een donkergeel wazig bier met een volle stevige schuimkraag. De schuimkraag is mooi wandklevend en blijft lang staan.

Geur

Het bier heeft veel zurige en fruitige citrustonen. Ook komt het zurige van appelazijn/appelcider naar voren. De geur is verder echt typisch voor een Saison, wat droog, muffig en kruidig. Op de achtergrond is ook het pittige van peper te onderscheiden die het bier wat pit geeft. 

Smaak

De Saison Dupont is, zoals je ook kan verwachten van een Saison bier, droog, iets zurig en bitter. Het bier is qua smaak veel minder fruitig in vergelijking met de geur. Er zijn wel fruitige (citrus)tonen aanwezig. Deze tonen geven het bier een klein zoetje maar tegelijkertijd versterken ze ook het dorstlessende karakter van het bier.

De nasmaak houdt lang aan en is ook weer bitter en droog. Dit typische karakter heeft de Saison Dupont onder andere te danken aan zijn gist. Het gebruikte gist en de hergisting zorgen ervoor dat bijna alle suikers worden ‘opgegeten’. Vandaar dat het bier haast geen zoetje meer bevat. Het zorgt er meteen ook voor dat het bier dorstlessend is.

Ik denk dat de Saison Dupont een bier is wat niet iedereen kan waarderen. Net als de geuze en de kriek bieren is dit echt een bier waar je van moet houden/wat je moet leren drinken. Het is een licht fris bier maar ook ontzettend bitter en droog, vandaar niet echt toegankelijk voor iedereen.

Ik vind het een perfect bier voor in de zomer, dorstlessend, fris en soepel.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.