Koyt Gruitbier | Jopen bier

De Koyt Gruitbier (8,5%) is een bier van Jopen wat gebrouwen wordt met gruit. Het is een replica van een stadsbier uit Haarlem en is gebrouwen volgens het brouwerskeur (voorgeschreven stadsrecept) uit 1407.


Voordat brouwers overstapten op hop, gebruikten ze gruit. Dit kruidenmengsel gaf het bier toen zijn smaak en een langere houdbaarheid. Het is een mengsel van een groot aantal inheemse kruiden zoals gagel, salie, rozemarijn en laurierbessen. Naast een langere houdbaarheid en smaak zorgde het gruit er ook voor dat er smaakafwijkingen gemaskeerd konden worden.

Zicht & Geur

Het gruitbier heeft een heldere roodbruine kleur en een stevige kleine schuimkraag. Hij ruikt ontzettend kruidig en zoet. Vooral de gagel en laurier komen naar voren. Het doet me denken aan hoestdrank, de kruiden creëren een droppige geur. Ook niet zo gek dat de geur sterk kruidig is als je ziet hoeveel kruiden er in het mengsel zitten.

Smaak

De smaak van het bier is gelukkig wat minder zoet. Ook hier overheersen de kruiden weer, het is een complex palet van allerlei smaken. De laurier, het droppige en de gagel komen weer sterk naar voren. Een klein bittertje en droogheid brengen in de nasmaak het bier in balans.  Het bier heeft een mooie body en drinkt gemakkelijk weg.

 

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.