Speciaalbiertjesblog gaat zelf bier brouwen! Deel 3

Samenwerking

Zo! Daar is hij, of zij dan! Mijn eigen gebrouwen tripel proefde ik afgelopen dinsdag voor het eerst. Eigen gebrouwen tripel? Ja, met een brouwpakket van Brewmonkey.nl ging ik de afgelopen tijd aan de slag. Voor als je het gemist hebt, lees hier dan Deel 1 & Deel 2. In deel 1 vertel ik wat over Brewmonkey en over het brouwpakket wat ik van hen ontving. In deel 2 vertel ik je hoe ik het brouwproces ervaren heb en wat er allemaal bij kwam kijken. Na 3 weken wachten wilde ik graag mijn bier proeven, en daarom zal ik je in dit laatste deel vertellen hoe hij eruit ziet, ruikt en smaakt.


Soortelijk gewicht

Voordat ik mijn eigen gebrouwen tripel kon gaan bottelen moest ik eerst mijn (eind) SG, soortelijk gewicht, afmeten. Als deze twee dagen gelijk zou blijven dan mocht ik gaan bottelen.

Ook na het koken en het koelen en net voor het vergisten heb ik mijn SG gemeten. Dit wordt het begin SG genoemd. Dit meten doe je door wat van de wort in een maatglas te schenken en hier een hydrometer in te plaatsen. Het verschil tussen de begin SG en eind SG geeft inzicht in het uiteindelijke alcoholpercentage van het bier.

Ik vond het lastig om de twee standen af te meten omdat het maatglas niet heel hoog was, hierdoor kon de hydrometer niet goed gaan drijven. Pas toen ik het maatglas helemaal tot op het randje vulde ging de hydrometer wat drijven. Op basis van mijn twee metingen stelde ik mijn uiteindelijke alcoholpercentage vast, de tripel zou ongeveer rond de 9% alcohol gaan bevatten.
Mijn eind SG week alleen af van het vastgestelde eind SG op de handleiding. Na navragen werd mij toen door Brewmonkey aangeraden het bier nog langer te laten vergisten. Na iets meer dam anderhalve week bleef mijn eind SG hetzelfde en was de waarde dichterbij de waarde wat het moest zijn, dus kon ik gaan bottelen!

Bottelen

Na het vastleggen van het alcoholpercentage was het tijd om het bier te bottelen. Het kraantje aan de vergistingsemmer zorgde ervoor dat het bier netjes in de flesjes terecht kwam. En door middel van de bijgeleverde kroonkurkmachine konden de flesjes heel gemakkelijk worden afgesloten. In een krat in het donker hebben ze drie weken (rechtop) staan rijpen voor ik het eerste flesje opende om te proeven.

Het eindresultaat

Natuurlijk was ik erg benieuwd hoe mijn eigen gebrouwen tripel zou zijn geworden. Twee flesjes heb ik ondertussen geopend om te proeven. De andere flesjes laat ik staan, als het goed is wordt het bier alleen maar beter met de tijd.

Bij het openen werd ik al meteen geconfronteerd met goeie infectie. Meteen na het openen spoot de helft van het bier uit de fles, een gusher! Dit kan meerdere redenen hebben. Het kan komen door de gebruikte mout, te vroeg bottelen of een gistinfectie. Gelukkig bleef er nog redelijk veel bier achter in het flesje.

Mijn eigen gebrouwen tripel

Zicht & Geur

De tripel is donkergeel en al in het flesje zag ik dat het bier behoorlijk troebel is geworden. Ook in het glas zie je dat meteen. Het bier is troebel, heeft minuscule vlokjes en bezinksel vormt zich onderin het glas.
Er vormt zich wel gelijk een mooie witte schuimkraag. Hij is niet groot maar hij is vol, stevig en blijft overeind tot de laatste slok.

De geur van het bier is alcoholisch en licht fruitig maar verder niet erg uitgesproken.

Smaak

Het bier zelf is aan de alcoholische kant, je proeft de alcohol net teveel terug. De smaak is ietwat fruitig maar ook hier weer weinig uitgesproken. De body van het bier daarentegen is vol en licht romig.

 

Al met al ben ik best tevreden. Mijn flesjes zijn tijdens het rijpingsproces niet gesprongen. En ik had wel een beetje verwacht een zuur bier te krijgen aangezien ik toch niet heel professioneel/hygiënisch heb (kunnen) werken. De gusher en het alcoholische karakter van het bier is jammer maar ach, ik ben tevreden! Nog een keer brouwen? Nou.. wie weet ooit weer eens in de toekomst. Mij toch net iets te veel ‘gedoe’.

Wil jij ook graag eens brouwen maar ben je net als ik een groentje? Lees dan mijn vorige blogpost. Daarin staat een kortingscode van 10% bij Brewmonkey.nl.

5 reacties

 1. Leuk om te lezen dat het allemaal gelukt is! Balen dat de biertjes gingen spuiten. Dit kan ook nog komen door te veel bottelsuiker. Er wordt dan in de fles te veel koolzuur aangemaakt…

 2. ah dat zou ook kunnen ja.

 3. Niet slecht voor de eerste keer! Mooie kleur 🙂

 4. Heel toevallig kom ik deze bespreking tegen, enkele minuten nadat ik zelf mijn eerste flesje Brewmonkey Tripel heb geopend. Ik deel je ervaring deels wel, deels niet.
  Mijn bier is heerlijk vol van smaak, een onmiskenbare tripel. De drank is glashelder (overigens dezelfde kleur als op jouw foto), met heel weinig bezinksel. Geen gusher, eerder wat weinig koolzuur, maar ik kon dan ook niet het geduld opbrengen om drie weken te wachten, de mijne hebben maar twee weken de tijd gekregen.
  Waar ik het wel heel erg mee eens ben: wat een gedoe en geklieder.
  Gelukkig is het geslaagd, want 30 euro voor een opbrengst van 15 flesjes is wel vrij pittig. En dan tel ik de stroomkosten en de prijs van de flesjes nog niet eens mee.

 5. Dan heb jij sowieso al netter gewerkt dan ik. Die gusher van mij kwam door de hygiëne en de helderheid denk ik ook.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.