Speciaalbiertjesblog gaat zelf bier brouwen! Deel 1

Samenwerking

Je leest het goed! Ik ga voor het eerst in mijn leven bierbrouwen! Bier proeven dat heb ik natuurlijk veelvoudig gedaan, maar zelf een bier brouwen, dat wilde ik sowieso nog wel eens. Als ik straks niveau 2 van het Stibon ga doen ga ik ook een dag bierbrouwen maar dan ga ik nu gewoon alvast een keer oefenen. BrewMonkey benaderde mij of ik een keer één van hun pakketten wilde uitproberen, nou zeker! Laten we dat maar eens gaan proberen.


Ik neem je in drie delen mee. In dit deel vertel ik wat over www.brewmonkey.nl, het pakket wat ik ontvangen heb en de komende tijd. In deel 2 zal je zien en lezen hoe het brouwproces mij is vergaan. Deel 3 tenslotte zal gaan over het uiteindelijke bier en mijn eindoordeel over zelf brouwen. 

Brewmonkey

Brewmonkey staat, zoals de naam al aangeeft, helemaal in het teken van bierbrouwen! De brouwpakketten van Brewmonkey zijn bestemd voor mensen die nog nooit eerder hebben gebrouwen en het eens willen proberen. Voor het brouwen van bier heb je namelijk behoorlijk wat spulletjes nodig en Brewmonkey creëert de mogelijkheid om de basis in één keer te bestellen. Zo hoef je zelf niet uit te zoeken wat je nodig hebt, je krijgt alles in één keer.

Het enige waar je zelf voor moet zorgen is een zeef, (roer)spatels, één of twee grote pannen, suiker en bierflesjes (gewoon zelf lekker er een paar drinken).

Het pakket

Brewmonkey biedt drie verschillende pakketten aan. Ik heb zelf het Startpakket compleet voor een tripel bier in huis. Zo hoefde ik niets meer aan te schaffen, omdat ik in alles al in huis had wat ik zelf nog toe moest voegen.

Het startpakket basis en compleet zijn er in de versies wit, weizen, blond en tripel. Keus genoeg.

Startpakket basis

Dit is het meest basic pakket. Hierin zit een gistemmer, tapkraan en waterslot. Daarnaast krijg je netjes afgemeten ingrediënten zoals hop en gist om 5 liter bier te brouwen. Bij dit pakket moet je zelf meer toevoegen in vergelijking met het complete pakket. Zo heb je een thermometer nodig, en eventueel een hydrometer. Qua flesjes kan je beugelflessen aanschaffen (of leegdrinken) dan heb je geen gedoe met het aanbrengen van kroonkurken.

Startpakket compleet

Het startpakket compleet bevat meer bierbrouw spullen in vergelijking met het basispakket. Zo hoef je zelf (haast) nergens meer voor te zorgen. In dit pakket zitten bijvoorbeeld ook een hydro- en thermometer, maatglas, kroonkurkapparaat en 100 kroonkurken.

Ingrediëntenpakket

Het ingrediëntenpakket bevat alles om vijf liter van één van de vier biersoorten te brouwen. In vacuümverpakkingen zitten de verse hop en de mout en de gist zit netjes in een zakje.

Het proces

Zoals gezegd, ik heb het complete pakket om een tripel bier te brouwen in huis. Met dit pakket ga ik aan de slag. In één middag of avond kan ik aan de hand van een handleiding mijn bier gaan brouwen. Tenminste.. ik kan dan de eerste stappen uit gaan voeren.

Als eerst zal ik mijn mout gaan maischen, filteren en spoelen. Daarna wordt mijn wort gekookt en gekoeld. Heb ik deze stappen overleeft dan ga ik het wort vergisten. Hiervoor moet ik ongeveer twee weken geduld hebben.

Na die twee weken kan ik het bier pas bottelen en moet ik weer geduld hebben tot ik het eindproduct kan proeven. We zullen het gaan zien! Ik ben erg benieuwd. Spannend is het wel, want er komt toch behoorlijk wat bij kijken. Maar ik heb het vertrouwen dat het mij met de handleiding en de instructievideo’s gaat lukken!

3 reacties

  1. Leuk dat je ook zelf je bier gaat brouwen! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Succes! Pas op: brouwen werkt verslavend 😉

  2. Je mag mijn bevindingen lezen binnenkort 😉

  3. Gaaf! Waarschijnlijk gaat het eindresultaat naar meer smaken…

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.