Speciaalbiertjesblog gaat zelf bier brouwen! Deel 2

Samenwerking

Nou mijn allereerste brouwsel zit in de vergistingsemmer. Zoals je hier al kon lezen ben ik een klein brouwavontuurtje aangegaan met het brouwpakket van www.brewmonkey.nl. Ik zal je meer vertellen over hoe het brouwproces mij verging en wat er nog komen gaat.


Het pakket en handleiding

Aan de hand van een brouwpakket van Brewmonkey ben ik samen met mijn vriend aan de slag gegaan met het brouwen van een tripel bier. Het pakket was ontzettend volledig. Ik hoefde zelf nog maar een paar dingen in huis te hebben zoals een grote pan en een zeef.

Bij het pakket van Brewmonkey zat een handleiding met daarin alle te maken stappen. Ook bevatte deze handleiding een maisch- en kookschema.

De bijgeleverde handleiding was goed te volgen, de stappen waren helder en duidelijk omschreven. Ik had alleen geen waszak dus ik heb twee zeven gebruikt. Ook had je twee grote soeppannen nodig. Ik heb er maar één dus ik heb de vergistingsemmer gebruikt in plaats van een tweede pan bijvoorbeeld bij het filteren.

Vragen

Tijdens het proces kwamen er wel verschillende vragen bij mij boven. Ik had de mogelijkheid om hierover contact te zoeken met Brewmonkey en mijn vragen werden dan ook netjes beantwoord. Zo vond ik het zelf heel lastig om te bepalen wanneer mijn brouwsel gebotteld kon worden. Mijn SG (soortelijk gewicht) waardes weken wat af van de handleiding, dus ik had hier wat meer hulp bij nodig om te kijken of mijn brouwsel wel echt uit gegist was.

Wat vond ik ervan

Een nadeel van dit brouwpakket vond ik de bijgeleverde thermometer. Hij fluctueerde heel erg snel, en dat terwijl je bij het maischen en koken echt een exacte temperatuur nodig hebt. Bij mijn maischschema moest ik bijvoorbeeld 20 minuten een temperatuur aanhouden van 72 graden en daarna 5 minuten 78 graden. Dat is een heel precies werkje. Ik hoopte dus maar dat de gemiddelde weergegeven temperatuur de goeie was. We zullen het zien. Het gaf wel wat stress, omdat we niet precies wisten met welke temperatuur we te maken hadden. Gokken dus.

Ook het koken op een gasfornuis vond ik lastig. Je moet goed inschatten hoe snel de temperatuur stijgt en wanneer je dus gas terug moet nemen of juist harder moet zetten.

Mijn bier is net gebotteld, nu nog even geduld hebben tot ik het eindresultaat kan proeven. Ik ben benieuwd. Ik denk wel dat mijn bier misschien een infectie heeft, echt hygiënisch werken is ook een kunst, maar wie weet.. Wie weet is het wel een super lekkere volle tripel geworden! Ik hou jullie op de hoogte.

Benieuwd hoe mijn bier uiteindelijk werd? Lees dan deel 3 hier.

2 reacties

  1. Even een reactie op jouw fluctuerende temperaturen. Ik had voor mijn brouwavontuur het “Basic” pakket en heb dus zelf een digitale thermometer aangeschaft. Meteen maar de duurste die ik kon vinden, want ik wilde niet dat mijn experiment zou mislukken omdat ik te gierig geweest was voor goed goed gereedschap.
    Wat bleek? De temperatuur schoot alle kanten uit. Bij andere metingen (in een glas cola dat net uit de koelkast kwam, in een emmer kraanwater, in een pan met kokende soep, etc) was de temperatuur rotsvast, dus mijn conclusie was dat het te maken had met de bewegingen van de vloeistof en misschien de mate van warmtegeleiding. Maar dus niet per se duidt op een slechte thermometer.
    En inderdaad, dit geeft een hoop stress, zeker als je weet dat de benodigde enzymen snel afsterven wanneer de temperatuur verkeerd is.

  2. Idd. Mijn thermometer heb ik later ook eens gebruikt buiten het brouwen om en toen was hij ook stabieler.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.