Jubel | Nevel Wild Ales

Ik proefde de afgelopen tijd twee nieuwe bieren van Nevel Wild Ales uit Nijmegen. Het eerste bier was de Sintel, een Bière de Garde van 5,5% met wilgenbast. Deze Jubel is het tweede bier. Jubel is een Barrel aged Dark Sour van 6,2% met Sherry Flor.


Jubel

Net als de Sintel is de Jubel niet zomaar een bier. Überhaupt maakt Nevel erg bijzondere bieren trouwens. Lees hier meer over deze brouwerij uit Nijmegen.

Jubel is, zoals eerder gezegd, een dark sour van 6,2% waar een lichte hint van sherry in doorschemert. Nevel brouwde dit bier samen met brouwerij Hedonis uit Belgie. Na het brouwen heeft het bier nog acht maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Deze vaten heeft Nevel bewust wat minder vol gedaan dan gebruikelijk. Hierdoor kreeg de zuurstof in de vaten de kans om samen met de sherry flor (gist) een mooi oxidatief karakter te vormen. 

Zicht & Geur

Jubel is een roodbruin bier met een crème kleurige schuimkraag. De geur van het bier is ietwat funky. Daarnaast ruik ik ook veel hout, rode vruchten en de typische geuze geur, een beetje die van appels. Ik weet nooit zo goed hoe ik deze geur moet omschrijven. Het is een geur die je ook bijvoorbeeld in ciders ruikt, overrijpe appels.

Smaak

Het bier heeft veel koolzuur, dat maakt hem lekker fris. Vergeleken bij veel andere bieren is dit echt een bier die een beetje naar een wijn gaat. Er zijn veel samen te proeven, dat maakt hem behoorlijk complex. Net als bij de Sintel is het echter niet zo dat alle smaken sterk aanwezig zijn. Er is van alles te ontdekken maar alles is lichtjes, puur en niet te overweldigend. Heel anders dan bij andere bieren, die veel sterker en overweldigender zijn in smaak. Dat is ook juist iets wat de bieren van Nevel mooi maakt, ze zijn complex maar zacht en toegankelijk. En perfect voor bij het eten. 

In de smaak komt weer die cider achtige appel smaak naar voren. Daarnaast proef ik de smaak van eikenhout en het bier lijkt wat balsamico achtig. Hiermee bedoel ik een beetje de smaak van de Duchesse de Bourgogne maar dan veel lichter. De body van de Jubel is dun/licht, en de nasmaak is wat wrang en droog.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.