Pieper en Bammetjes bier | Brouwerij Troost/Instock

Ik ben op dit moment het boek ‘De supermarkt survival gids’ van Teun van de Keuken aan het lezen. Het boek zorgt ervoor dat ik weer iets bewuster wordt van onze voeding en hoe wij eigenlijk allemaal redelijk vaak “opgelicht” worden door voedselproducenten. Het zorgt er ook weer voor dat ik weer wil proberen om beter om te gaan met voedsel en drank. Minder weggooien en een product hergebruiken in een nieuw gerecht bijvoorbeeld. Mooi vormen van hergebruiken zijn deze twee bieren. Pieper en Bammetjes bier. Ik vertel je er in dit artikel meer over.


Instock

Beide bieren zijn producten van Instock. Instock is opgericht door vier medewerkers van de Albert Heijn. Zij zagen als assistent supermarktmanager een kans om een betere bestemming te creëren voor onverkochte producten. Met hun restaurants, producten en catering geven ze opnieuw waarde aan onverkochte producten. Bovendien wil Instock mensen bewuster maken van het probleem en hoe ze hier zelf aan bij kunnen dragen. (instock.nl)
De bieren zijn gemaakt in samenwerking met Brouwerij Troost uit Amsterdam. Experimenten om van reststromen bier te maken resulteerden in deze bieren van aardappelen en brood.

Pieper bier

Pieper bier

Jaarlijks wordt er minstens 340 miljoen kilo aardappelen verspild om verschillende redenen. De aardappels voor het Pieper bier (4,7%) komen van een aardappelverpakker, waar ook veel verspild wordt. In 2017 won Instock op de Horecava met het Pieper bier de Karel de Vos Duurzaamheid Award.

Het bier

Pieper bier is een donkergeel helder bier met een dunne schuimkraag. In de geur komt voornamelijk citrus naar voren. In smaak heeft het bier lichte tonen van karamel. Het bier heeft niet echt een dunne maar ook geen dikke body. Het heeft veel koolzuur en is iets bitter, wat doet denken aan een grapefruit bitter. Het is een prima bier, maar eerlijk gezegd net te vlak in smaak. Het Bammetjes bier vond ik zelf net wat lekkerder.


Bammetjes bier

Bammetjes bier

Op zuivel na, wordt brood het meest verspild in Nederland. Maar liefst 380 miljoen kilo brood wordt jaarlijks verspild! Bij het brouwen van Bammetjes Bier (4,5%) worden verschillende soorten brood gebruikt. Uiteindelijk red je met één biertje bijna twee boterhammen!

Het bier

Bammetjes bier is een donkergeel/oranje bier. Het bier is net niet helemaal helder, iets wat tweeschijn genoemd wordt. Op het bier staat een kleine maar stevige schuimkraag. In de geur komen vooral honing en mout naar voren. In de smaak is het bier redelijk bitter, en een klein banaantje manifesteert zich op de achtergrond. Het bier heeft een ronder mondgevoel als het Pieper bier en heeft een moutige nasmaak.


Een ander bier wat gemaakt is van brood is de Stoet van Bierbrouwerij Wentersch uit Winterswijk. Lees hier meer over dit bier.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.