Bier en Chocolade | Bier & Spijs

bier en chocolade

Van 22 tot 24 februari stond onze Eusebiuskerk volledig in het teken van bier! Mout bierfestival tovert de kerk om tot een waar bierwalhalla. Er waren verschillende brouwerijen die hun bieren presenteren, en dat drie dagen lang! Ook waren er proeverijen om aan deel te nemen. Arvid Bergstorm gaf drie proeverijen workshops: bier & kaas, bier & oliebollen en bier & chocolade. Die laatste, daar nam ik aan deel.


Er stonden drie verschillende bier en chocolade combinaties op ons te wachten. Maar eerst was het tijd voor een introductie over chocolade. Arvid vertelde bijvoorbeeld dat bier en chocolade goed combineren omdat ze beide gefermenteerd zijn. Dat Amsterdam de grootste cacaohaven is en dat de mooiste chocolade uit Ecuador en midden Amerika komt.

Niet kauwen!

Voordat we de bieren en chocolade gingen proeven vertelde Arvid ons hoe we met de chocolade om moesten gaan. Je mag namelijk niet kauwen op chocolade, tenminste het is beter om het niet te doen. Je neemt een stuk chocolade in je mond en laat het langzaam smelten in je mond. Kauwen mag niet, je moet langzaam het stuk in je mond voelen smelten. Wanneer je gesmolten chocolade in je mond voelt kan je er een slok bier bijschenken. Nou en ik kan je zeggen, dat niet kauwen, dat vond ik behoorlijk moeilijk. Je bent toch gauw geneigd je tanden erin te zetten. Echter klopt het wel dat je op deze manier het bier en de chocolade mooi kan vermengen in je mond, doen dus!

1. Skuumkoppe & Donkere melkchocolade 42%

Als eerste combinatie presenteerde Arvid ons de Skuumkoppe van de Texelse bierbrouwerij in combinatie met donkere melkchocolade van 42%. De Skuumkoppe is fruitig, ietwat zoet en fris. Melkchocolade is van zichzelf al zoet en als je dat met een zoet bier zou combineren zou de hele combinatie veel te zoet worden. De Skuumkoppe haalt het zoete ietwat uit de chocolade, waardoor het best een mooie combinatie was.

2. Hopart & Pure chocolade 70%

De tweede combinatie was de Hop Art van Vandestreek met pure chocolade van 70%. Hierbij kregen we een busje zout. Het was de bedoeling om wat van het zout op je hand te strooien. Daarna moesten we een slok bier in de mond nemen, het zout oplikken en dan een stuk chocolade afbijten. Een beetje zoals je ook altijd tequila neemt. Door het zout en de chocolade werd het bier minder bitter en werden de andere smaken in het bier sterker. Vreemd om zo bier, zout en chocolade te combineren, maar lekker.

3. Chimay Blauw & Chocoladetaart met kokos

Dit was mijn favoriete combinatie. De Chimay Blauw en de Chocoladetaart passen qua smaken erg goed bij elkaar. Er zijn veel overeenkomende smaken waardoor dit voor mij de ultieme combinatie is. Bier en taart versterken elkaar, waardoor deze combinatie een feest was.

Leuk om weer eens een bier & spijs proeverij mee te hebben gedaan. Ik combineer bier nog veel te weinig met gerechten, kaas of chocolade. Zou ik toch wat meer nog moeten doen..


Lees hier een stuk over het boek Proef Bier van
Arvid Bergström.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.