De Kölsch uit Keulen | Bierstijlen

Keulen

In Duitsland heb je verschillende bierstijlen. Sommige van deze bierstijlen komen alleen maar in bepaalde steden of omgeving voor. Dit zijn bijvoorbeeld de Alt uit Düsseldorf, de
Kölsch uit Keulen en de Gose uit Leipzig. De Duitse bieren zijn voor mij redelijk onbekende bieren, dus ik vond het interessant om die eens te gaan proeven. Dit keer behandel ik de Kölsch.


Van de Kölsch had ik al veel gehoord en gelezen (onder andere tijdens de StiBON opleiding) maar het bier zelf had ik nog nooit gedronken. Totdat ik natuurlijk.. Keulen bezocht! Ik maakte kennis met de Kölsch en vind het leuk om ook jou kennis te laten maken met dit bier.

Keulen

Even een foto rondleiding door Keulen!

Kölsch

Kölsch is een bier wat qua uiterlijk heel erg op een pilsener lijkt. Het is goudgeel van kleur met een kleine maar stevige schuimkraag. Het alcoholpercentage ligt onder de 5% en het dat maakt dat je dit bier de hele dag kan drinken. Het is soepel, toegankelijk en fris. Het lijkt dus erg op een pilsener maar er is één groot verschil. Kölsch is namelijk bovengistend! Kölsch is beschermd en alleen in en rond Keulen mag dit bier gebrouwen worden. Het bier wordt net als de meerderheid van de Duitse bieren gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. De voorganger van de Kölsch was de Wieß, eigenlijk een ongefilterde troebele Kölsch.

Foto van: amazon.de

De grootste Kölsch brouwerijen staan hierboven, in Keulen vind je op elke straathoek Kölsch bier, van Gaffel tot Reissdorf. Toevalligerwijs heb ik in Keulen alleen maar Früh Kölsch geproefd.

Stange

Traditiegetrouw wordt Kölsch geserveerd in kleine cilindrische glaasjes van 20cl. Zo’n glaasjes, van 15cm hoog, wordt een Stange genoemd. Als je ergens in Keulen Kölsch besteld word je goed in de gaten gehouden door de rondlopende obers. Zodra je glas namelijk leeg is, komen ze aangesneld om je een nieuw glas Kölsch te serveren. Heb je genoeg bier op? Leg dan je viltje op je glas, dat is voor de obers het teken dat je niet meer wilt.

Kranz
Foto van: https://outliercartel.com

Köbes

Ik sprak al over de obers. Die zijn op de meeste plekken in Keulen in grote getale aanwezig. Zij zorgen ervoor dat iedereen snel wordt voorzien van een nieuw fris getapt Kölsch bier. De obers, in blauwe kleding, worden Köbes genoemd. De Kölsch bieren serveren zij op een zogenaamde Kranz. Dit is een soort houder waarin verschillende glaasjes passen. Op een viltje houden de Köbes met streepjes bij hoeveel Kölsch jij al op hebt, zodat ze dat makkelijk kunnen zien als je af wilt rekenen.

Keulen

Schnitzel

Ik had tijdens mijn bezoek aan Keulen erg veel zin in Schnitzel. En wat bleek, Schnitzel en Kölsch, dat was best een goeie combinatie! Ik at een heerlijke schnitzel bij Kleine Glocke. Een café waar wij als toeristen de enigen waren tussen allemaal lokals. Heerlijk! 🙂 Vriendelijk personeel en fantastisch eten (heerlijk vet dat wel, maar dat hoort erbij!) Op woensdag kan je hier 6 verschillende schnitzels eten, op de andere dagen maar 2 verschillende.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.