Märzen bier | Bierstijlen

Märzen

Ik ben de Duitse steden een beetje aan het verkennen en daarbij ook de Duitse bierstijlen. Een tijdje geleden maakte ik kennis met de Kölsch uit Keulen. In Düsseldorf, afgelopen weekend, kocht ik wat andere bierstijlen waaronder deze Märzen. Maak in deze blogpost kennis met deze bierstijl.


Märzen

De originele, Beierse Märzen is een van de nobele, stevige bieren vanwege het hoge oorspronkelijke wortgehalte. Het bier werd oorspronkelijk op het einde van de winter, in maart, gebrouwen. Vandaar de naam. Märzen is een biersoort van lage gisting met een alcoholpercentage tussen de 4,8 en 5,6%. Omdat dit bier destijds het langst houdbaar was, onder andere door de hoeveelheid hop, werd het geschonken op het Oktoberfest.

Mönchshof Märzen

Bij deze Märzen (5,5%) maken de brouwers van Mönchshof Manufaktur gebruik van gist van lage gisting van eigen kweek, brouwwater uit het Fichtelgebergte en 100% Hallertau-aromahoppen. Dit volgens de Beierse brouwtraditie.

Zicht & Geur

Qua uiterlijk heeft dit bier toch wat weg van de huidige Oktoberfest bieren. Het lijkt op een pilsener door zijn goudkleurige kleur. Bovenop het bier vormt zich een stevige fijne schuimkraag. Deze kleeft mooi aan de wand en blijft tot de laatste slok overeind. De geur van het bier is niet zo bijzonder, wat ik ook niet had verwacht. Het ruikt precies zoals een pilsener ook ruikt.

Smaak

Oeh dit kan ik toch best waarderen. Ik drink dit bier lekker koud en dan nog heeft het veel smaak. De smaak doet echt denken aan een pilsener maar dan zoeter en milder. Het is een volle ronde smaak. In de nasmaak is het bier bitter. Ik snap wel dat dit bier tijdens feesten gedronken wordt. Het is verfrissend, niet zwaar en je drinkt er zo een paar van. Zo in het zonnetje straks in de zomer, zou ik hem eerder drinken dan een pilsener.

Eén reactie

  1. Jaap de Graaf

    Marzen is heerlijk! Zacht van smaak maar vol in in de mond!
    Wat kunnen die Duitsers bier brouwen, en dat met maar drie ingredienten!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.