Völle Wille white wine ale | Berghoeve Brouwerij

Völle Wille

Op de brouw dag van het Beergeeks bier Body & Soul, proefde ik de rode wijn versie van dit bier. Op de website van Mr. Hop vond ik deze versie van de Völle Wille toen ik bier wilde bestellen. Ik wilde het bier graag uitproberen omdat de rode wijn versie mij destijds erg goed bevallen was.


Berghoeve Brouwerij

Het bier is gebrouwen door de Berghoeve Brouwerij uit Den Ham, Twente. De brouwerij is gevestigd in een voormalige boerderij. Hier brouwen Geralda en Jurgen bijzondere type bieren. Zij leerden elkaar kennen op de opleiding levensmiddelentechnologie. Hier werd ook het bierbrouwen geleerd. Na 15 jaar amateur brouwen wilden de twee graag een eigen brouwerij. In 2010 is zo de Berghoeve Brouwerij gestart. Ondertussen hebben zij zo’n 10 bieren het hele jaar op voorraad. Hier zitten bijvoorbeeld ook zure en spontaan vergistte bieren bij. Deze worden geproduceerd in een daar speciaal voor ingerichte schuur.

Völle Wille white wine ale

Dit bier is het resultaat van een samenwerking tussen de Berghoeve Brouwerij en de Tappenmars. De Tappenmars is een wijnmakerij in Den Ham. De eerste wijnstokken zijn in 2005 aangeplant en inmiddels is de wijngaard gegroeid naar 3,2 hectare. De Völle Wille (9%) is een hybride van witte druiven van de Tappenmars en Berghoeve bier. In het bier zit maar liefst een derde aan druivenmost storting. De naam van het bier is een Twentse samensmelting van wijn en bier geeft veel plezier, of te wel op z’n Twents: Völle Wille!

Zicht & Geur

De Völle Wille is een goudgeel bier met minuscule koolzuurbelletjes. Bovenop het bier vormt zich een grote schuimkraag met fijne structuur. De geur is inderdaad die van witte wijn. Druiven, appel en daardoor wat zurig.

Smaak

De smaak van de Völle Wille is een beetje zoals witte droge wijn. Tonen van witte druiven en appel zijn duidelijk te proeven. Het bier mooi vol en rond. Ook wat zurig maar niet zo erg dat je mond helemaal samentrekt. De aanwezige koolzuur maakt het bier fris en sprankelend. De nasmaak is een beetje wrang. De Völle Wille doet mij een beetje denken aan cider. Echter is het veel frisser en niet zo ‘appelrottig’ in smaak. (Wie helpt mij aan een beter woord voor die ietwat rottige appelsmaak die je vaak in ciders proeft..?)

Ik denk dat als ik dit bier blind zou proeven ik toch zou denken dat ik een witte wijn aan het drinken was. Het bier heeft veel meer weg van wijn dan van bier. Ik mis net wat meer het bierkarakter. Ikzelf heb net wat meer met de rode wijn versie van de Völle Wille. Die was echt bijna zoals een mooie rode wijn maar doordat het bier bevatte was het niet zo wrang en droog zoals wijn ook kan zijn.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.