Grand Prestige Vatgerijpt Hooghoudt | Hertog Jan

Ik proefde één van de nieuwe Grand Prestige vatgerijpt bieren van Hertog Jan uit Arcen. Ook dit jaar heeft Hertog Jan weer vatgerijpt bieren uitgebracht. Het zijn in totaal drie verschillende versies en ik proefde de Hooghoudt versie. Lees je mee?


Grand Prestige Vatgerijpt

Het is weer zover! Hertog Jan heeft ook dit jaar weer een Vatgerijpt serie uitgebracht. De serie waar het allemaal mee begon in 2017 heb ik destijds in een café kunnen proeven, live met heel veel andere deelnemers en locaties. Heel erg cool en de Vatgerijpt bieren waren geweldig. Het verslag daarover lees je hier. In 2017 waren er vier varianten. De grand prestige gerijpt op port-, op cognac- en op bourbon vaten. één versie, mijn favoriet, was erg speciaal (destijds). Dit bier was zowel in gewone bourbonvaten gerijpt, als in bourbonvaten waarin ook de bourbon country stout van Goose Island gelegen heeft. Op dit moment worden bieren veelvuldig op vaten gerijpt, het is echt een hype geworden.

De tweede Vatgerijpt serie die Hertog Jan in 2018 uitbracht heb ik helaas nooit geproefd. Deze serie telde vier varianten; Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden.

grand prestige vatgerijpt hooghoudt

Grand Prestige Vatgerijpt Hooghoudt

Op dit moment is dus de derde serie van Grand Prestige Vatgerijpt te proeven. Voor deze Vatgerijpt bieren is Hertog Jan de samenwerking aangegaan met drie ambachtelijke jenever-distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Ik proefde de eerste, die van Hooghoudt.

Voor deze Hooghoudt variant heeft de Grand Prestige gerijpt op korenwijnsherry-vaten van Distilleerderij Hooghoudt uit Groningen. Deze vaten komen uit Andalusië. Hier leidden ze een eerste leven voor de rijping van oloroso, de meest geurige van alle sherry’s. Naast deze rijping is de Grand Prestige ook verrijkt met een extract van kruiden en specerijen.

Zicht & Geur

De Grand Prestige Vatgerijpt Hooghoudt (12,7%) is een donkerrood bier met een kleine schuimkraag. De geur van het bier is ontzettend sterk. Je weet meteen dat je met jenever te maken hebt. De jenever geeft een scherpe kruidige geur af. Ook ruik ik hout, karamel, jeneverbes en anijs.

Smaak

Ook in de smaak is de jenever behoorlijk aanwezig. Het geeft een scherp kruidig karakter aan het bier. Ik proef duidelijk nog de Grand Prestige, daarbij komen ook weer tonen van hout en vanille naar voren. Het bier is vol, zacht en erg kruidig. Ik vind de kruiden eigenlijk net wat te overheersend. Ze domineren net teveel de Grand Prestige.

Ik ben erg benieuwd naar de andere twee varianten. Sowieso hoor ik erg goede verhalen van de Zuidam versie. Maar ook de Rutte variant ga ik gauw proberen.


Benieuwd naar deze Vatgerijpt bieren? Dan moet je snel zijn! Ik zag namelijk dat deze Hooghoudt variant al uitverkocht is.. de twee andere varianten zijn nog wel te bestellen. Op = op.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.