Brandstof | Brouwerij Solaes

Brandstof

Afgelopen weekend zat ik met familie in een huisje in Ouddorp, Zuid-Holland. Daar bezochten we een geitenboerderij (leuk voor de kleintjes) met een boerderijwinkel. In deze winkel zag ik dit bier staan. Het is het bier Brandstof van Brouwerij Solaes. Solaes is een brouwerij uit Sommelsdijk, niet ver van Ouddorp af. Die moest natuurlijk mee!


Brouwerij Solaes

De naam Solaes is afkomstig uit de statuten van de rederijkers, amateurdichters en voordrachtskunstenaars uit de middeleeuwen. Solaes heeft een eigen brouwerij en proeflokaal. Het proeflokaal is op vrijdag open van 3 tot 7 en op zaterdag van 2 tot 7. Ondertussen is de vraag naar Solaes bieren zo gegroeid dat het merendeel van de bieren bij Brouwerij Troost in Amsterdam worden gebrouwen omdat de eigen brouwerij op Goeree-Overflakkee de vraag niet meer goed aan kon. Solaes biedt in de loods in Sommelsdijk werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij helpen met distributie en verkoop.

Brandstof

Brandstof is een Breakfast Stout van 10%. In het bier zijn verse koffiebonen van een lokale ambachtelijke koffiebranderij genaamd Brandstof Koffie verwerkt. Zij zijn in hetzelfde dorp gevestigd als Brouwerij Solaes.

Zicht & Geur

Al bij het inschenken van het bier ruik ik de pure geur van koffie. Het bier is donker bruin met daarop een licht bruine schuimkraag. Het schuim blijft goed overeind tot de laatste slok. De koffie geur is licht zurig, wat gebrand maar ook licht zoetig. Ik moet een beetje denken aan de geur van groene bladeren, beetje vreemd maar goed soms heb je van die gekke associaties.

Smaak

In smaak is het bier zoeter, het doet mij meer denken aan mokkataart dan aan de wat zurige koffiebonen die ik rook. De smaak is weer wat gebrand maar veel minder als in de geur. Het bier heeft een romige volle body. In de nasmaak is het bier licht bitter. Brandstof heeft überhaupt een mooie balans tussen zoet en bitter/gebrand, dat maakt hem zacht en toegankelijk. Eerlijk gezegd drinkt hij mij zelfs iets te soepel weg voor een bier met 10% alcohol.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.