Nachtstout | Populus 6921 & vandeStreek bier

Nachtstout
Deze Nachtstout is het derde bier wat volgens recept, van de groep buurmannen genaamd Populus6921, gebrouwen is bij vandeStreek bier. Het is een Stout van 10%. Meer weten over deze brouwende buurmannen? Lees het bij mijn review van hun tweede bier de Blond Eiken.

Nachtstout

Er zijn twee bijzondere ingrediënten gebruikt voor dit bier. Namelijk trekdrop en rode peperbes. Omdat de smaak van trekdrop, die goed samen gaat met donker bier, behoorlijk sterk is er gekozen voor rode peperbes als tegenhanger. Leuk feitje: rode peperbes is eigenlijk helemaal geen peper, het is een besje van een boom die verwant is aan pistache en cashewnoten. Ze zijn licht pikant van smaak maar lang niet zo heet als echte peper.

Zicht & Geur

De Nachtstout is pikzwart van kleur en heeft een bruine kraag. De kraag is stevig en blijft als een kleine laag overeind tot de laatste slok. De geur van het bier is zoeter als ik had verwacht. Ik ruik duidelijk de trekdrop die een zoete laurier geur af geeft. Ook ruik ik de gebrande tonen van koffie en cacao. Daarnaast het iets scherpe en fruitige van de rode peperbes.

Smaak

De Nachtstout is qua body genoeg vol. Het bier heeft droge, lichte zoete maar ook bittere tonen van salmiak, zoethout en krijt. Ik heb bij sommige bieren de associatie met krijt, vreemd maar het is echt zo. Ik geloof niet dat ik ooit als kind op een krijtje heb zitten bijten, maar toch doen sommige bieren mij hier wel aan denken. Ook de gebrande tonen van koffie en cacao komen, net als in de geur, duidelijk naar voren. De geur van het bier is zoeter en daardoor milder als de smaak. Echt een bier met pit, maar ik houd er wel van.


Lees hier meer over het eerste bier van Populus 6921, een Quadrupel. Die moet ik binnenkort toch nog maar eens proeven want blijkbaar vond ik hem in 2016 niet echt bijzonder.. Ondertussen heeft hij meerdere prijzen gewonnen en is mijn smaak ontzettend veranderd dus het wordt tijd voor een tweede kans.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.