Speciaalbierfestival Arnhem ’16

IMAG3553Zo! Gister was dan eindelijk het speciaalbierfestival ’16 in Arnhem. Iets waar ik al een tijdje naar uitkeek. Speciaalbier, festival, eigen stad, dat is een goeie combi!

Het werd georganiseerd door 5 aan elkaar grenzende kroegen van de korenmarkt Arnhem. Het is allemaal begonnen met den Koopman, die vorig jaar ook al een speciaalbierfestival organiseerde. Hier was ik toen ook bij, zie hier. Nu sloten café stout, de barron, bar absolute, en le grand café zich bij den Koopman aan om samen een (groter) festival te creëren.

Langs het filmhuis stonden allemaal taps van verschillende brouwerijen die op bezoek waren. Zoals bijvoorbeeld Jopen, brouwerij CC, malheur en brouwerij het anker. Den koopman zelf had nog bieren op de tap van huisbrouwerij de Lama.

Voor degenen die Arnhem niet kennen. Dit speciaalbierfestival vond dus plaats op het plein de korenmarkt. Tussen het filmhuis en de deelnemende kroegen. Je kunt je voorstellen, er is dus niet zoveel ruimte, zoals je ook al op de foto ziet.

Echter waren wij er om 5 uur en toen was het mooi druk. Er waren wel wat mensen maar er was nog genoeg plek om te staan en je kon goed doorlopen. We kochten onze muntjes (2,50 voor een proefglaasje en 2,50 voor het glas) en ja hoor! Er waren echte glazen proefglaasjes, iets wat heel erg fijn was! Een groot pluspunt. Het drinkt toch net wat lekkerder en het tapt fijner. Op naar de bieren!

Brouwerij de LandsheerMalheur 10 [10%]
Jaa..! Iets waar ik heel erg naar uitkeek was dat Malheur ook op bezoek was met zijn ’12’, ’10’ en ‘6’ op de tap. Ik begon mijn speciaalbierfestival met de malheur 10, een biertje wat ik al meerdere keren heb gedronken en wat ook echt één van mijn favorieten is (zie hier)

Daarna was het tijd voor het nieuwe biertje van brouwerij de Lama, de huisbrouwerij van café den Koopman, de alpaca LPA.

IMAG3557 IMAG3555

Brouwerij de lama – Alpaca LPA [6%]
De Alpaca is het uitheemse neefje van de Lama. Door het consumeren van flinke hoeveelheden rogge en geurige Amerikaanse Chinook hop heeft deze schuimige viervoeter een fris, kruidig maar ook lichtbitter karakter ontwikkeld. Toch wil dit beestje niet zomaar een Rye Pale Ale genoemd worden. Daarom hebben we deze eigenzinnige diva dan ook als een volwaardige Lama Pale Ale aan onze stal toegevoegd! (untappd.com)
Het bier heeft een muffige zurige geur. Ik associeer het een beetje met een stal haha. Daarnaast ruik ik ook karamel. In de smaak is het bier fruitig maar ook droog en bitter van koffie. Deze bitter blijft ook nog lang nagalmen. Tsja hij is prima, maar zijn oudere broer, de Donkere rochel vind ik beter en lekkerder.

Daarna op naar het plekje van brouwerij de Zeven Zonden uit Someren. Bij de Jopen taps was ons gezegd dat de blonde best lekker was, dus die gingen we maar eens proeven.

Brouwerij de Zeven ZondenBlond [6,3%]
Op het festival stond deze brouwerij als ‘brouwerij de zeuve zonden’ maar op internet zie ik juist weer de naam ‘zeven zonden’, welke is het nou?
Voor een net beginnende brouwerij is dit een prima blonde. Ik proef de eerste 2 slokken even een wat ijzerige smaak. Daarna is het bier fruitig, fris en helemaal niet bitter. Een fijne frisse blonde die goed door drinkt. Niet uniek in zijn soort, wel lekker.

Toen op naar brouwerij CC, de brouwerij van de eigenaar van café Caspar te Arnhem die samen met Oldskool brouwerij nu zijn 4e biertje heeft gebrouwen. Al eerder dronk ik de (soort van) IPA zijn eerste biertje en de tripel (een aanrader!) Nu was ik wel benieuwd naar de weizenbock. Daarna proefde ik de Bourgonge des Flandres. Een voor mij onbekend Belgisch bier.

Brouwerij CCWeizenbock [8%]
Het biertje heeft vooral het zoete van honing en een bittertje die omhoog komen. Beide smaken zijn mooi met elkaar in balans. Het maakt het een fris en fruitig toegankelijk biertje. Perfect voor een mooie warme dag. Toch vind ik de tripel wel echt lekkerder.

Brouwerij timmersmansBourgogne des Flandres bruin [5%]
Een bier wat tegelijkertijd zuur maar ook fruitig is. Ik proef licht rood fruit terug. Het is lekker verfrissend en het zoete en zure zijn goed in balans. De meningen in ons vriendengroepje varieerde als dag en nacht over dit bier. 2, waaronder ik, vonden hem lekker, 2 vonden hem ontzettend vies. Leuk hoe smaken verschillen!

IMAG3574 IMAG3566

Toen de donkere rochel van de eerder genoemde brouwerij de lama en de Malheur 6.

Brouwerij de LamaDonkere Rochel [10%]
Op 20 december was ik op de lancering van dit bier. Het is het eerste biertje van een echte Arnhemse brouwerij die pas net begonnen is. Nu proefde ik hem weer.
Het bier is wel veranderd sinds de eerste keer dat ik hem dronk. Hij is minder alcoholisch en meer in balans. De rest van mijn mening komt overeen met de eerste keer dat ik hem dronk, zie hier.

Brouwerij de landsheerMalheur 6 [6%]
Ik ben zoals je al gelezen hebt fan van de malheur bieren. Ook de 12 kan ik erg waarderen. Nu was het tijd voor de malheur 6. Deze vond ik echter erg tegenvallen. Het bier was bitter en waterig van smaak. De bitterheid overheerst erg, hij had wat zoeter mogen zijn. Jammer.

Als laatst hadden we muntjes bewaard om een fles Cuvée du Château te sambreren. Dit kon bij de plek van bierproeven.nu. Zij verzorgen onder andere bierproeverijen en trainingen maar sabreren ook bierflessen (afgekeken van het champagne sabreren) op festivals. Zo kan degene die de fles sabreerd ook sabreur du biere worden 😉 Mijn vriendin wilde wel graag sabreren en ja hoor, na wat uitleg schoot de kop + kruk van de fles en zo af. (geen foto van) Gaaf hoor. De fles bier zelf vond ik niet zo heel lekker. Wat een de zoete kant. En tsja.. na zoveel bieren, heb je stiekem ook wel genoeg gehad.

Het was een fijn festival. Het aantal mensen paste precies goed in het steegje, al was het na het eten echt wel drukker en moest je je af en toe echt een weg banen. Vorig jaar klein bij den koopman, nu al wat groter in de steeg en volgend jaar een nog groter festival op een mooie plek (dat hoop ik). Tot volgend jaar! Oeh trouwens, het is vandaag nog tot 00:00!

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.