Budels Kolos | Budelse brouwerij

IMAG3753

Deze Kolos (7,5%) van de Budelse brouwerij werd mij getipt in het boek ‘Ontdek de smaak van bier’ van biersommelier Fiona de Lange. Natuurlijk wilde ik die wel eens proberen, mede doordat ik nog geen één biertje van Budels gedronken heb. Ze worden hier voornamelijk in biologische winkels verkocht geloof ik, maar dit biertje kocht ik in Den Bosch.

De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts. Ze werd opgericht in 1870 onder de naam “De Hoop”. De producten worden verkocht onder de merknaam ‘Budels’. Het anker in het beeldmerk refereert aan de oorspronkelijke naam ‘De Hoop’. (wikipedia.nl)

Ik weet niet zo goed wat ik me bij deze budels kolos moet voorstellen ook omdat het soort bier niet helemaal duidelijk is. Het word namelijk geclassificeerd als Ale.

Wat zie ik en wat ruik ik?

Het bier heeft een mooie dieprode kleur. De schuimkraag verdwijnt heel snel. In de geur lijkt het bier op een quadrupel. Koffie, chocolade en rozijnen komen mij tegemoet.

Wat proef ik en wat vind ik?

Het bier is niet super vol of romig, maar het neigt ook niet naar de waterige kant, precies goed dus! Het bier plakt een beetje wanneer je een slok neemt. De smaken drop/laurier, chocolade en karamel komen naar boven. De kruiden die aan het einde te proeven zijn zorgen voor een beetje pit. Het bier is zacht, haast niet bitter en daardoor goed door drinkbaar. Gelukkig is hij niet super hoog in alcohol percentage, anders zou je moeten oppassen dat je hem niet te snel zou drinken 😉

Een apart te classificeren biertje, ik vind hem nog het meest naar een quadrupel neigen. Wel lekker hoor, weer eens een ander soort bier. Echter niet zo’n kolos als je zou denken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.