Mout bierfestival Nijmegen | Bierfestival

 

Dit weekend vind het bierfestival Mout plaats in Nijmegen. Een festival in het compacte Julianapark. Ik was er zaterdag en deel graag met jullie mijn ervaring.


Het park was een goede plek voor een bierfestival, compact maar toch genoeg afgezonderd van de rest van de wijk waarin het lag. Je had echt even het idee alleen op het festival te zijn en niet midden in de stad Nijmegen.

Groot pluspunt van dit bierfestival waren de glazen, sierlijk en gemaakt van echt glas! Dat maakt het tappen van biertjes zoveel fijner en trouwens het drinkt ook gewoon lekkerder.

Alle tappunten van de brouwerijen waren uit hout vervaardigd wat een fijn sfeertje gaf. Er waren veel bankjes om te zitten, activiteiten voor kinderen, foodtrucks en er speelde een vrolijk bandje.

Naast het proeven van bier en lekkere hapjes werden er ook colleges gegeven. Zo kon je bijvoorbeeld een brouwer ontmoeten die vragen beantwoordde en wat vertelde over de brouwerij. Zo zaten wij bij een meet the brewer: Jopen. Interessant om eens een te horen hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij zo’n grote brouwerij.

Voordat ik naar zo’n festival ga bekijk ik al welke brouwerijen er komen en met welke bieren. Zo weet ik dan een beetje wat ik wil proeven. Dit keer had ik vooral mijn zinnen gezet op de bieren van Brouwerij Caulier en La corne du bois des pendus. Brouwerij Huyghe had helaas de delirium tremens alleen op fles dus die liet ik voorbij gaan. Het bier van La Corne liet ik ook even voor wat het is, de tripel van hen dronk ik al eens en die is echt aan te raden. Zie mijn mening daarover hier. Uiteindelijk dronk ik ook nog een biertje van Ramses, page 24, en gulden spoor.

Brasserie CaulierPaix Dieu [10%]
Deze tripel dronk ik vorig jaar voor het eerst, zie hier. Het is een stevige tripel die maar 1x per maand gebrouwen word, bij volle maan. Ik vind het een super lekker biertje. Hij is stevig, vol, zoet maar ook bitter en kruidig. Een mooie smaaksensatie om dit festival mee te beginnen.

Ramses bierMoby dick [6%]
Ramses brouwt vreemde biertjes haha. Het eerste biertje wat ik van hen proefde was er één met mieren erin, de formiga sauva. Nu was het beurt aan de moby dick, een dunkelweizen, die getapt werd door limoen en hop.
Ik rook en proefde de limoen duidelijk. Wel proef je het vooral in het begin en dan ebt de smaak weer weg. De limoen maakt het een fris en toch ook zoetig bier. De nasmaak is fris en redelijk bitter. Toch is alles goed met elkaar in balans. Het zonnetje scheen en daar paste dit bier uitstekend bij.

Daarna was het tijd voor een Bon secours biertje, ook van brasserie Caulier.

Brasserie CaulierBon secours myrtille [6,4%]
Bon secours myrtille is rood bosbessenbier. Deze bosbessen ruik en proef je ook meteen terug. Daarnaast is de kleur van het bier ook te linken aan rood fruit sap doordat het een troebele rood/paarse kleur heeft. De smaak van het bier is mooi puur. Je proeft duidelijk de bosbessen, maar dit is geen chemische of te zoete smaak zoals bij sommige fruitbieren. Het is lichtelijk aanwezig waardoor het een fris biertje blijft.

Aan het eind van onze tijd op het festival namen mijn vriend en ik beide een tripel van een andere brouwerij en dronken die naast elkaar. Leuk om zo eens tripels met elkaar te vergelijken.

Page 24Tripel [7,9%]
Dit is een Franse tripel. Hij was troebel met rond dwarrelende (gist?)vlokjes. In smaak een licht zoet fruitig bier met redelijk wat koolzuur en een romige body.

Brouwerij Gulden SpoorTripel [8%]
Net als de page 24 een fijne tripel, van Belgische komaf. Deze bevatte echter in smaak meer een honing toon. Hij was wel minder zoet als de page 24 en haast niet bitter. Lekker hoor, goed om mee te eindigen.

Ik vond het een super fijn bierfestival. Compact, precies goed qua drukte, fijne praatjes met brouwers/afgevaardigden, een lekker zonnetje, fijne muziek en een gezellige sfeer! Volgend jaar weer?

 

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.