Winterbier festival Nijmegen 2017 | Bierfestival

Gister vond er iets plaats waar ik al een tijd naar uitgekeken had. De winterbier versie van de Nijmeegse bierfeesten. De lijst winterbieren zag er geweldig uit en naar de locatie, de Stevenskerk, was ik erg benieuwd. Bier drinken, op zondag, in een kerk, dat kan niet anders dan geweldig zijn.

Het festival

Sinds 2013 wordt dit winterbierfestival georganiseerd. Dit jaar verhuisde het festival naar een nieuwe locatie. De Stevenskerk in Nijmegen. Het festival werd op zaterdag en zondag georganiseerd waarbij ik op de zondag aanwezig was.

Op de zaterdag stond het festival in het teken van Nijmeegs bier. Diverse brouwerijen uit Nijmegen en omgeving tapten hun bieren voor het publiek. Rond 4en werd het eigen NBF bier gepresenteerd, een Russian Imperial Stout met een vleugje peper.

Op zondag stond het festival in het teken van winterbieren. Zowel uit Nederland, als uit België en Amerika. Deze werden getapt door vrijwilligers. Wat was ik benieuwd, een festival in een kerk, hoe moet dat zijn.. Na de ochtendmis barstte het winterbier geweld los.

De locatie; de stevenskerk

Wat een toplocatie voor een winterbierfestival! Ik had verwacht dat de kerk met drukte misschien wel te klein zou zijn en iedereen zou moeten dringen. Maar niets was minder waar. De kerk had een mooi formaat voor dit festival en er was genoeg plek om te staan. Voordeel vond ik ook de banken die overal in de kerk waren neergezet. Genoeg plekjes om even rustig te zitten, te kletsen en te genieten van de bieren.

De kerk creëerde automatisch voor een super fijne en gezellige sfeer. Vooral toen het buiten wat donkerder werd, werd het binnen gezelliger. In de grote kroonluchters zaten bijvoorbeeld geen lampen maar er waren echte kaarsen aangestoken, super.

Midden in de kerk was een podium waarop een live bandje speelde. Zij speelden heerlijke muziek. Het was precies mijn soort muziek, o.a rolling stones en johnny cash. Mensen stonden te genieten van de muziek en sommigen dansten zelfs. Nadeel is natuurlijk wel dat de muziek ontzettend galmt, door de akoestiek van de kerk. Hierdoor was het geheel wel wat lawaaiig en was het lastig om elkaar te verstaan.

De bieren

Het festival stond op zondag dus volledig in het teken van winterbieren. Hierbij kan je denken aan onder andere stout bieren en porters.

Voor 3 euro kreeg je een muntje waarmee alle bieren te krijgen waren. De glazen waren (helaas) van plastic en werden mooi vol ingeschonken. Erg fijn dat alle bieren voor een muntje getapt werden (bij sommige festivals zitten er dan opeens duurdere bieren tussen)

Ik had van te voren al gekeken welke bieren ik wilde en de enige die ik niet heb gedronken was de dubbele port (ook wel winterklokje genoemd) van Broeder Jacob, die was helaas al op. (gelukkig heb ik die al eens kunnen proeven, jumm!) Wat een bieren, ik ben dan ook echt een stout en zware bieren liefhebber dus ik kon mijn geluk niet op.

Stone brewing – Xocoveza [8,1%]

Een mokka stout met o.a vanille, pepers en nootmuskaat, gebaseerd op Mexicaanse chocolademelk. 

Wauw wat een apart bier! In de geur ruik ik al meteen chocolademelk met een peperig tintje. In de smaak is het bier mooi vol, romig en rond. De smaak doet me denken aan speculaas. Maar ook echt aan chocolademelk die gekruid is met peper en nootmuskaat. Heel apart zeg! Maar wel lekker. Het bittertje zorgt ervoor dat het geheel niet te zoet word. In de nasmaak brand een klein bittertje na in mijn keel. Jum! Wat een gaaf apart bier.

Oedipus – Kinderyoga [11%]

“Als je dit bier drinkt voel je je zo blij en los als een klas die aan kinderyoga doet”. (oedipus)

De kinderyoga is een imperial stout, een flink zware! In de geur rook ik meteen de geur van koffie, een sterke flink aanwezige geur. Het bier zelf heeft pure en sterke koffietonen. Het bier is vol, licht romig en fruitig. De koffie is goed bitter maar niet té. Fijn!

Bax bier – Ketter Imperial Smoked Porter [8,5%]

“Deze porter rookt als een ketter. De Ketter is de grote broer van onze Koud Vuur. Hij is voller en zwaarder. Een bier om te drinken met mes en vork… Eet smakelijk” (baxbier.com)

Ik hou altijd van licht romige porters en stout bieren. Gelukkig bevalt mij deze dus goed met zijn licht romige body. Het gerookte karakter is fijn, goed aanwezig maar niet alsof je een asbak leegdrinkt. Het is het gerookte als in gerookte ham, licht aanwezig maar net genoeg om het bier een fijne twist te geven. Daarnaast mooie gebrande bittere koffietonen.

Jopen – Hops & Myrrh [7,5%]

Myrrh, in het Nederlands Mirre, is een gomhars verkregen uit een plant die vaak in de woestijn groeit. Mirre als etherische olie wordt gebruikt tegen verkoudheid.

Wat een apart bier, lastig om er een oordeel over te vellen. Het bier is enerzijds heerlijk fris en harsig, de geur doet me aan passievrucht denken en een vriend vond hem zelfs zomers, terwijl aan de andere kant het bier ook behoorlijk kerst-achtig en kruidig is. Het bier is mooi vol en licht romig. Daarnaast is het bier dus best kruidig en ook bitter. Je moet er van houden, ik hou niet zo van deze kruidigheid.

Jopen & Brouwerij de Molen – Sin & Remorse [10%]

(eerder ook al eens gedronken, zie hier) Een goeie afsluiter van het festival! Wel weer een zware maar dat geeft niet. Het is een stout bier die ontzettend vol, wat plakkerig en romig is. De gebrande koffie en chocolade tonen zijn goed bitter maar puur. Daarnaast zorgt laurier voor een zoetje en een kruidig karakter. Heerlijk!

 

Wat een fijn festival! Een gave locatie (wel erg galmend, misschien volgende keer een rustige akoestische band huren?.. haha) en een super bierlijst. Voor herhaling vatbaar, tot volgend jaar!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.