Fier Belgisch bier 2017 | Bierfestival

Afgelopen weekend werd voor de eerste keer het Fier Belgisch bierfestival georganiseerd. En ik was erbij!

Het festival

Het festival (27 en 28 januari) werd georganiseerd door het team wat normaal de streekbierfestivals organiseert in Utrecht. Ik was vorig jaar bij zo’n festival en schreef erover. Na vijf edities van het streekbierfestival wilde de organisatie een keer een festival organiseren die in het teken stond van België. Belgische brouwers, bieren en Belgische gezelligheid. Samen met Belgisch biercafé Olivier kwam dit festival tot stand.

De Locatie

De streekbierfestivals (waarbij brouwers uit Utrecht en omgeving hun bieren schenken) zijn altijd verspreid over het gehele centrum van Utrecht. In verschillende kroegen vind je dan verschillende bieren, je moet dus echt op kroegentocht.

Het Fier Belgisch bier festival vond plaats op één locatie, de Janskerk in Utrecht. “De Janskerk is onderdeel van een groep kerken (Dom-, Maria-, Paulus-, Pieterskerk) in Utrecht die gezamenlijk op de plattegrond een kruis vormen.” (belgischbierfestivalutrecht.nl)

Twee weken geleden had ik ook al een bierfestival in een kerk, toen in Nijmegen. Blijkbaar is het een trend aan het worden om bierfestivals te houden in kerken.

Sfeer

De kerk was mooi ruim voor deze gelegenheid. Het festival werd zo georganiseerd dat er op zaterdag (toen was ik er) twee tijdspaden waren. Van 13:00-17:00 en van 19:00-23:00. Per tijdspad waren er maximaal 500 kaarten en dat zorgde ervoor dat het een fijne drukte was. Ik hou er niet zo van als een afgesloten ruimte (dus een festival wat binnen plaatsvind) helemaal afgeladen is waardoor je haast geen ruimte hebt om te staan. Nu was de drukte precies goed en juist gezellig. De kerk was duidelijk en logisch ingericht. Daarnaast stond er in het programma boekje nog een plattegrond voor als je toch de weg kwijt was.

De stemmen galmden door de kerk en het publiek was erg divers wat ik altijd erg kan waarderen. Overal stonden groepjes mensen te praten en te proeven. Sommigen stonden verdiept in hun mobiel de geproefde biertjes in te voeren in de untappd app. Tsja als je biernerd ben hoort dat er een beetje bij haha.

Minpuntjes vond ik echter dat het licht in de kerk wel erg fel stond. Hierdoor miste het festival net wat sfeer. Je hebt een beetje het idee alsof je in een werkkantine even pauze neemt met andere werknemers. Daarnaast miste ik ook muziek, dat geeft toch ook net wat extra sfeer. (al galmt het wel erg in een kerk, toch was het een goede aanvulling geweest)

De Bieren

Van dertig verschillende brouwers werden op het festival bieren getapt, er was dus genoeg keus. Zowel grote als kleine brouwerijen uit België waren present. Van de struise brouwers en Chimay tot aan Brasserie de la Senne en Brouwerij Alvinne. Ik was erg benieuwd! Er zaten veel brouwerijen tussen waarvan ik de bieren echt heerlijk vind. Echter kies ik er altijd voor om voor mij onbekende bieren te proberen, dus ik heb met veel nieuwe bieren kennis gemaakt. Om mij een weg te banen in het grote bieraanbod was er een overzichtelijk bierboekje met daarin de bieren en hun beschrijvingen. Hieronder deel ik de bieren die ik dronk, in willekeurige volgorde.

Vliegende paard brouwersPréaris Quadrocinno [10%]

Donkerbruin bier. Meteen de koffie in geur. In smaak zoete mokka. Vol en zoet bier maar niet té.

Broeder JacobDouble Espresso [7,7%]

Mokka smaak. Vooral zoet karakter, mis het gebrande van koffie. Niet zo romig als gedacht.

Lupulus – Blonde [8,5%]

Zurige druiven/appel geur. Dikke schuimkraag. In smaak droog, kruidig en zure appel. Had ik niet verwacht bij een blonde.

Vliegende paard brouwers – Préaris Smokey Li [8%]

Gerookt bier met thee. Gerookte komt duidelijk terug in geur en smaak, blijft ook lang hangen. Verder fris bier. Licht bitter.

Brouwerij Timmermans – Oude Gueuze [5,5%]

Jaa zuur! Flink ook maar lichte fruitigheid brengt het zure weer in balans. Niet té. Heerlijk fris bier.

Brouwerij The Musketeers – Troubadour Magma Triple Spiked Brett [9,8%]

Bijzonder. Goed zuur maar ook fruitig. En bitter van de citrus. Kruidig en licht verwarmend.

 

Eén reactie

  1. Wat een leuke ervaring lijkt me dat zeg! Hopelijk doen ze snel weer zoiets, dan ga ik een keer mee proeven. Misschien dat ik het dan lekkerder ga vinden haha! Esther Vevier

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.