Duvel Barrel Aged | Brouwerij Duvel Moortgat

Brouwerij Duvel Moortgat heeft sinds kort iets nieuws! Een gerijpte Duvel! Om deze Duvel Barrel Aged te creëren heeft de ‘gewone’ Duvel zes maanden gerijpt op Amerikaanse bourbonvaten. Deze zorgden ervoor dat de Duvel in alcohol gestegen is (van 8,5% naar 11,5%) en dat het een rode kleur gekregen heeft. Daarnaast zijn er duidelijk nieuwe aroma’s ontstaan vergeleken met het basisbier.


Zicht

De Duvel Barrel Aged heeft een witte stevige schuimkraag en een redelijke koolzuurpareling. In plaats van de ‘normale’ blonde kleur heeft deze gerijpte versie een mooie koperkleur gekregen.

Geur

Meteen als je dit bier ruikt wordt je het glas ingetrokken. De geur van het bier is namelijk zo vol en complex dat je er maar aan blijft ruiken. Elke keer komen er weer nieuwe geuren naar boven. Zo zorgt de whisky ervoor dat de geur van vanille duidelijk te ruiken is. Daarnaast zijn ook de geuren van rozijnen en karamel te onderscheiden. Ook het feit dat dit bier op vaten gerijpt heeft is te ontdekken in de geur. Het heeft namelijk ook lichtjes de geur van (nat) hout.

Smaak

Net als de gewone Duvel heeft ook dit bier nog redelijk wat koolzuur. Het koolzuur is zelfs veel meer aanwezig dan bij vele andere barrel aged bieren. De meeste gerijpte bieren zijn juist vlak van koolzuur en daardoor wat dik, zoet en plakkerig. Dit bier blijft door de aanwezige koolzuur fris en sprankelend. Het is iets waar ik erg aan moet wennen, ik prefereer toch meer een gerijpt bier zonder zoveel koolzuur. Grappig ook te zien dat iedereen hierin van mening verschilt. De een vindt de hoeveelheid koolzuur juist prettig en de ander wat minder.

In het bier zelf komen de smaken van karamel en vanille weer terug. Er is een klein bittertje en het bier is een tikkeltje droog. Maar voor alsnog heeft voornamelijk het zoete karakter de overhand.

Het is een mooi bier geworden deze Duvel Barrel Aged. Ik denk dat als hij nog langer zou blijven liggen dat hij dan nog voller en rijker van smaak zou worden. Ik ben benieuwd wat Duvel Moortgat hierna gaat doen met de Duvel, wie weet wat er nog komt in de toekomst. Dit is in ieder geval een geslaagd experiment.

 


Andere Duvel bieren:

Duvel tripel hop Citra

Duvel

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.