Duvel tripel hop citra | Brouwerij Duvel Moortgat

Iedereen kent het bekende Duvel bier wel! Het is het vlaggenschip van Brouwerij Duvel Moortgat. Sinds 2007 hebben de brouwers van Duvel Moortgat het bier verrijkt met een derde hopsoort (vandaar de naam ’tripel hop’). Elk jaar werd er, naast de hopsoorten Saaz Saaz en Styrian Golding, dus een derde hopsoort toegevoegd en elke keer weer een ander. Dit zorgde ervoor dat er zes unieke duvel tripel hop bieren gecreëerd werden, met elk een eigen karakter. In 2007 & 2010 was dit de amarillo hop, in 2012 de citra, in 2013 de soraci ace, in 2014 de mosaic, in 2015 de equinox en in 2016 de HBC 291 hop.


Duvel tripel hop tasting pack

‘Zes Tripel Hops later, ging Duvel op zoek naar dé ultieme Duvel Tripel Hop en wou daarvoor in eerste instantie luisteren naar de duvel-fans. Met een tasting box waarin zes onherkenbare Duvelflesjes zitten, konden de bierliefhebbers uitmaken welke Tripel Hop van hen een permanent plekje op de markt krijgt. The game is over en de winnaar is bekend. 4509 deelnemers proefden en brachten hun stem uit, en hun voorkeur ging overduidelijk naar Citra. De tweede Tripel Hop die ooit gemaakt werd, krijgt een permanent plekje op de markt.” (duvel.com)

Ik was heel blij dat er begin 2016 een tasting pack op de markt kwam met daarin alle zes de bieren. Ik had namelijk alleen de jaargangen 2015 en 2016 geproefd en had veel gehoord over de andere soorten. Dus tsja dat maakte me wel nieuwsgierig.

De tasting pack was zo ontworpen dat je geen idee had welk bier je dronk. Zo kon je blind de bieren proeven en zo de voor jou lekkerste uitkiezen. Voor mij was dit (wat achteraf bleek) de tripel hop met citra (9,5%) uit 2012. Ik stemde hierop en met mij blijkbaar 4509 andere deelnemers. Samen kozen wij deze tripel hop uit als beste van de serie en daardoor werd deze permanent op de markt gebracht (ook in de supermarkt te krijgen). Als cadeautje voor de goeie stem, ontving ik een sixpack van deze heerlijke bieren.

Duvel tripel hop citra

Zicht
De tripel hop citra is licht geel gekleurd. Het heeft een kleine maar stevige schuimkraag en veel aanwezige koolzuurbubbels.

Geur
De geur van het bier geeft meteen het karakter weer. Het is een super frisse geur van gras en bloemetjes. Daarnaast komt ook tropisch fruit, en de geur van grapefruit naar voren.

Smaak
Ook in de smaak is het bier heel fris, echt lentebier! Dit komt voornamelijk door de frisse maar ook bittere smaak van grapefruit en door de hoeveelheid koolzuur. Daarnaast komt ook hier weer lichtelijk het tropisch fruit naar voren en is het bier wat zurig. Het bier begint kruidig, bitter en licht scherp en eindigt in een wat zoetige maar ook droge nasmaak.

Wat een heerlijk bier, niet voor niets mijn favoriet. Het is echt een perfect biertje voor op het terras. Stevig maar toch verfrissend!

Wat was jouw favoriete duvel tripel hop?

 

 

 

 

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.