Trignac XII | Brouwerij van Honsebrouck

Vrienden hadden laatst, nog voor onze verjaardagen, een diner in petto voor mijn vriend en mij. Ze kookten drie gangen met daarbij drie bieren. Eén van deze bieren was deze Trignac van Van Honsebrouck. Ik vertel je er meer over.

Deze Trignac is namelijk niet zomaar een bier. Het is een Kasteel tripel die gerijpt is op oude cognacvaten met een alcoholpercentage van 12%. De fles die wij opentrokken kwam uit 2015. Dat is wel even wat anders dan een gewone tripel. De Trignac deed mij qua smaak denken aan een hele oude tripel (uit 1986!) die ik dronk tijdens een vintage bierproeverij van Fiona de Lange. Dit bier had zeker meer smaak dan de oude tripel, maar het kwam op bepaalde punten overeen.


Zicht & Geur

Dat het hier om een tripel gaat is meteen duidelijk bij het inschenken. Het bier heeft namelijk een donkergele/oranje kleur met op het bier een fijne schuimkraag die wel redelijk snel inzakt.

De Trignac ruikt vooral naar appel en druif. Op de achtergrond schemert het door dat het bier gerijpt is en ruikt het bier wat naar hout. Het doet mij een beetje denken aan een geuze, maar dan zoeter en minder ‘rotte appelig’. Het is een frisse licht zoete geur, heerlijk!

Smaak

Zo! Deze Trignac is gevaarlijk soepel haha. Het zachte karakter van het bier, hij is niet bitter of droog, maakt dat je hem misschien veel te snel drinkt en je het alcoholpercentage vergeet. De alcohol merk je wel tijdens het drinken maar het voert niet de boventoon. Het bier heeft best wat koolzuur en ook in de smaak komen het hout en de appel terug. Ook heeft het bier licht wat tonen van honing en toffee. Ik vind hem zeer geschikt als digestief, om rustig na te genieten van een lekker maaltje. Het bier kan je ook bewaren waardoor de smaken zich nog verder zullen ontwikkelen.

 

Eén reactie

  1. Fred van den Broek

    Vind dit het lekkerste bier wat er is, jammer dat het zo duur moet zijn.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.