Chimay Rood | Abdij Notre-Dame de Scourmont

chimay rood

In de bijna 5 jaar dat Speciaalbiertjesblog.nl bestaat heb ik blijkbaar nog nooit dit bier beschreven. Vaak gedronken, nooit beschreven. Shame on me. Chimay Rood is één van de 5 bieren van Chimay. Het is een dubbel van 7%.


Chimay

Chimay Rood is dus één van de vijf bieren van deze brouwerij. Dit is het oudste bier. Naast dit bier is er nog de Chimay Goud van 4,8%, deze werd in eerste instantie alleen door de kloostergemeenschap gedronken maar is nu voor het publiek verkrijgbaar. Een welbekend bier is de Chimay Blauw, dit is een donker bier van 9%. Dit bier is lekker om nu te drinken maar ook erg geschikt om weg te leggen. Dan is er nog de Chimay Tripel van 8% en al laatst heeft Chimay nog de Chimay Blauw gerijpt op houten vaten.

Chimay Rood

Ik dronk de Chimay Rood tijdens het nuttigen van een Spruitjesstamppot. En eerlijk gezegd paste die twee best goed bij elkaar. Het was geen smaakexplosie met nieuwe sensaties maar het bier en het eten haalden elkaar ook niet naar beneden. Chimay zelf gebruikt de Rood graag in een stoof met konijn. Zie hier.

Zicht & Geur

Het heldere bier heeft een donkerbruine kopere kleur. Bij het inschenken vormt zich een ontzettend grote stevige kraag die overeind blijft tot de laatste slok. De geur is typerend. Karamel, rood fruit en kruiden zijn het duidelijkst waarneembaar.

Smaak

Wat ik soms zo jammer vind aan bruine of donkere bieren is het feit dat ze vaak te zoet zijn. Deze Chimay Rood is dat niet. Het bier heeft echt wel een zoetje van rood fruit en karamel maar dit is niet te overheersend. In de nasmaak steekt naast een beetje banaan een bittertje de kop op, die het zoetje sowieso wat verdrijft. Tonen van karamel en laurier komen het sterkst naar voren. Het bier is vol, zacht en soepel. Je hebt hem op voor je het doorhebt. Wel redelijk wat koolzuur. Geen extreme smaken, maar gewoon erg lekker en toegankelijk voor velen.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.