Tevreden MMXIV | Brouwerij Duits & Lauret

tevreden mmxivBrouwerij Duits & LauretTevreden MMXIV [7,5%]

“Elk jaar rond november brengen wij in samenwerking met George Nelis (‘Tour des Trappistes’) een bier op de markt, waarvan de opbrengst voor een goed doel is. De opbrengst van de Tevreden MMXIV (2014) gaat naar het project Scarwars van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Tevreden bier wordt speciaal gebrouwen ter ere van de “Tour des Trappistes”, een wandeltocht langs alle brouwende trappistenkloosters in België en Nederland. Ieder jaar wordt er door Duits&Lauret een nieuw en origineel bier ontwikkeld en ook het goede doel waar de opbrengst naar toe gaat, wisselt elk jaar.” (duitslauret.com)

Wat zie ik en wat ruik ik?

Het bier heeft de mooie rood bruine kleur wat alle amber biertjes hebben. Schuimen doet het bijna niet, er ontstaat even een schuimkraag maar deze verdwijnt bijna meteen helemaal. In de geur ruik ik vooral het zoete van karamel en licht de geur van ijzer.

Wat proef ik en wat vind ik?

Ook in de smaak komen de karamel en ijzer weer terug. De karamel blijft en de ijzersmaak ebt gelukkig weg. Door de karamel en ook de smaak van gedroogd fruit (rozijnen) heeft het bier een duidelijk zoet en toegankelijk karakter gekregen. Toch proef ik ook iets van kruiden. Het bier is redelijk vol en zacht. Er is een klein bittertje in de nasmaak maar die is echt maar in hele lichte mate aanwezig.

Brouwers noemen het bier subtiel doch complex gelaagd. Ik vind hem aan de vlakke en te subtiele kant. Andere bieren die ik van deze brouwer gedronken heb waren mooier, complexer en lekkerder. Zoals de dubbelbock en de kiem.

Dit is dus blijkbaar de tevreden uit 2014. Zijn er in 2015 en 2016 geen tevreden bieren meer gemaakt? Ik kan het nergens vinden.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.