Irish Heather Sour Ale | The White Hag Brewery

“A resurrection of an ancient beer style brewed in Ireland from the neolithic era; up until the 1700’s. This Gruit Ale utilizes Irish Heather tops in place of hops to balance the sweet, rich malts used. Since these ancient brewers would not have known what yeast was, fermentation was carried out by wild yeasts and bacteria creating a naturally tart ale. Festival special we decided to age this beautiful Gruit in a classic French red wine barrel for extra depth of flavour.” (thewhitehag.com)


Deze Irish heather sour ale (7,5%) is het derde bier wat ik van deze Ierse brouwerij proef. Hiervoor proefde ik al de imperial oatmeal stout en de session IPA.
Voor dit bier zijn er topjes van heide planten gebruikt in plaats van hop (gruit bier). Je kan je dan afvragen of het bier echt helemaal gebrouwen is zonder hop..of dat er toch ietsje hop inzit..

Wat zie ik en wat ruik ik?

Het bruin rode bier heeft een wat muffige zure geur. Het doet me een beetje denken aan het zuurtje van een appel, een granny smith. In het glas slaat het bier meteen dood, een schuimkraag probeert zich nog wel te vormen maar krijgt hier niet de kans voor.

Wat proef ik en wat vind ik?

In de smaak is het bier meteen goed zuur, weer appel achtig. Veel mensen zullen denken, dit is toch geen bier?! Maar ik kan deze zuurte wel waarderen. Het is een zuurtje die gevolgd wordt door een fruitigheid (die ik lastig vind te omschrijven) De fruitigheid zorgt ervoor dat het bier niet mond-samentrekkend-zuur is maar juist ook lichtelijk zoetig eindigt. Het doet me een beetje denken aan balsamico azijn. Deze azijn is ook ontzettend zuur maar heeft ook een zoete zachte kant.
Ik denk wel dat je veel van dit soort biertjes eerst moet proberen voordat je ze überhaupt gaat waarderen. Het is gewoon een erg mooie gelaagde smaak die gecreëerd is. Maar je moet wel door het zuur heen proeven.

Barrel aged versie

De barrel aged versie van dit bier dronk ik op het Oersoep festival afgelopen zomer. Mooi om te zien wat voor verschillen deze twee bieren hebben. De barrel aged versie was echt dieper van smaak. Maar ook zoeter en voller. Ik kan beide bieren echt waarderen, maar de barrel aged versie is wel mijn favoriet.. helaas alleen op festivals te krijgen.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.