Grand Prestige | Hertog Jan

De Grand Prestige van Hertog Jan is een bier wat ik al meerdere keren gedronken heb en op verschillende manieren. Ik proefde zowel de ‘gewone’ Grand Prestige als de vatgerijpte soorten. Ook heb ik eens Grand Prestige gemixt met rode port. Als laatst ligt er ook een Grand Prestige fles in mijn kelder te rijpen, daar is dit bier ook zeer geschikt voor. Er zijn dus veel manieren om van een Grand Prestige te genieten! Maar het is dan ook een zeer veelzijdig bier. Hertog Jan is zo trots op dit bier dat het één keer per jaar een dag organiseert voor dit bier, daar ging ik dit jaar ook naar toe.


De ‘gewone’ Grand Prestige

Iedereen kent eigenlijk wel de Grand Prestige. Voor degenen die (toch onder een steen hebben gelegen) het bier niet kennen stel ik hem even aan je voor. De Grand Prestige is het paradepaardje van de Hertog Jan brouwerij. Het is een gerstewijn van 10%. Dit bier al heerlijk om ‘jong’ te drinken, maar hij is ook zeer geschikt om weg te leggen. Hertog Jan doet dit zelf ook al jaren.

Zicht & Geur

De Grand Prestige is een donker roodbruin bier met een kleine dunne schuimkraag. Het bier heeft een licht metalige geur, maar na de handproef* blijkt dat het alleen lichtjes in de geur zit en niet in het water. Ook ruik ik karamel en een licht aanwezige rijpe bananengeur.

* Als je in een bier metaal ruikt (beetje de geur zoals bloed ook ruikt) kan je testen of er ook daadwerkelijk metaal in het bier zit. Hiervoor dip je even kort je vinger in het bier. Dit beetje bier aan je vinger wrijf je over je handpalm. Als je aan je hand ruikt en dan geen metaal ruikt, dan zat er geen metaal in het brouwwater.

Smaak

Het bier heeft een mooie volle smaak. Qua mondgevoel is het bier zacht en lichtjes romig. Ook hier komt de karamel weer terug. Daarnaast proef ik ook rozijnen, donker fruit en chocolade. Het bier is in de nasmaak licht bitter, maar het zoete karakter van het bier drukt dit gauw naar de achtergrond.


De Grand Prestige Vatgerijpt serie

Begin dit jaar bracht Hertog Jan de vatgerijpt serie uit. Voor deze serie heeft de Grand Prestige op vier verschillende manieren gerijpt op oude vaten. Zo rijpte hij op bourbon, cognac en portvaten. De vierde variant rijpte zowel op bourbonvaten als op vaten waarin de Goose Island County Brand Stout heeft gezeten.

In samenwerking met Bierista organiseerde Hertog Jan eind april van dit jaar een bierproeverij. Tijdens deze proeverij, die ook live te volgen was, konden we de vier varianten proeven samen met biersommelier Ivo Thijssen. Een mooie ervaring en fijne kennismaking met deze bieren. Benieuwd naar mijn verslag over deze proeverij? Lees dan hier verder.

Ook de vatgerijpt serie 2019 is uit. Lees daarover hier en hier.


De Grand Prestige dag 2017

Hertog Jan is zo trots op zijn kroonjuweel dat het elk jaar een dag organiseert die in het teken staat van dit bier. Ik was er dit jaar bij en bezocht automatisch dus ook voor de eerste keer de brouwerij. De dag stond dus volledig in het teken van de Grand Prestige. Tijdens de rondleiding door de brouwerij kwamen alle facetten van het brouwproces van de Grand Prestige aan bod.

Het meest indrukwekkende onderdeel van deze rondleiding vond ik het bezoek aan de kelders. In deze kelders liggen verschillende jaargangen Grand Prestige te rijpen. Zowel van Hertog Jan zelf, als van mensen die van de mogelijkheid gebruik maakten hun fles hier weg te laten leggen. Imposant om zoveel flessen bier bij elkaar te zien, van oude tot jonge Grand Prestiges. Erg mooi! Daar is mijn keldertje niks bij.

Een ander interessant onderdeel was het bezoek aan de ruimte waar de Grand Prestige in vaten lag te rijpen. Dit worden waarschijnlijk de vatgerijpt bieren van 2018, ik ben zeer benieuwd hoe deze bieren worden!

Voor de rest van de dag was er nog genoeg te doen. Livemuziek, workshops en het laten graveren van je Grand Prestige glas bijvoorbeeld. Leuk hoor! En gaaf eens deze brouwerij bezocht te hebben.


Grand Prestige gemixt met rode port

De Grand Prestige is dus een perfect bier om weg te leggen in je kelder. Doe je dit dan creëer je, na ongeveer 6 jaar rust, een bier wat tonen en karaktereigenschappen van rode port gekregen heeft. Echter kan je ook vals spelen, ik noem het zelf vloeken in de kerk.

Je kan namelijk de smaak, die ontstaat na het verouderingsproces, ook op en andere manier verkrijgen. Dit doe je door een scheutje rode port in je glas Grand Prestige te gieten. Het ‘jonge’ bier krijgt hierdoor een beetje het karakter wat het ook zou hebben na langdurige rijping. Mijn eerste poging was nog niet zo’n succes maar lukt het een volgende keer wel met een andere fles port.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.