Schwarzbier | Bierstijlen

Na het Märzenbier en de Kölsch is het tijd voor de derde bierstijl in deze reeks, het Schwarzbier. De bierstijlen reeks bevat tot nu toe alleen nog maar Duitse bierstijlen. Maar het plan is wel om ook andere bierstijlen te behandelen in de toekomst.


Schwarzbier

Als je een ander persoon dit bier voor je laat inschenken, in een niets verhullend glas, dan zou je niet raden dat je een Schwarzbier voor je neus had. Je zou eerder denken aan een porter of een stout. Dit komt omdat een Schwarzbier net als een porter en stout een erg donkere kleur heeft. Er zijn echter grote verschillen tussen deze drie bieren. Een Schwarzbier is namelijk, in tegenstelling tot vroeger, een ondergistende biersoort. Daarnaast heeft het bier heeft een alcholpercentage tussen de 4,8% en 5%. Het is dus eigenlijk een donker pils door het gebruik van donkere mouten. De wortels van dit biertype liggen in Thüringen, Saksen en Brandenburg. Naast Duitsland vind je dit bier ook in onder andere Hongarije en Oostenrijk.

Köstritzer Schwarzbier

De Köstritzer Schwarzbierbrauerei is marktleider in het brouwen van Schwarzbier. Vandaar dat ik dit bier ook in de supermarkt tegenkwam toen ik in Düsseldorf was. Het bier wordt sinds 1956 gebrouwen door de brouwerij.

Zicht & Geur

Het Köstritzer Schwarzbier is, zoals je bij de naam al verwacht, een donkerbruin bijna zwart bier. Op het bier vormt zich een grote licht bruine schuimkraag. De geur van het bier is licht gebrand wat mij aan donker moutig brood doet denken. Als tegenhanger ruik ik ook een zoetje, wat ik associeer met rood fruit en karamel. Het bier heeft echter niet echt een heel erg sterke geur.

Smaak

Ook in smaak is dit bier gebrand. Het doet in dat opzicht best denken aan een licht alcoholische porter. Net als in de geur heeft ook hier het gebrande en bittere karakter weer een wat zoetere tegenhanger. Op de achtergrond is lichtjes wat salmiak te proeven. De body van het bier is, zoals je eigenlijk al kan verwachten bij zo’n alcoholpercentage, aan de dunne kant. Ik houd niet zo van dit soort bieren. Het gebrande en bittere vind ik wel lekker, maar de dunne wat waterige body, nee dat is niet mijn ding. Geef mij maar een bier met hetzelfde karakter maar dan met een volmondig zacht en romig mondgevoel. Dat is meer mijn ding. Het lage alcoholpercentage en de dunne body zorgen er wel voor dat het bier soepel, toegankelijk en makkelijk te drinken is.

Eén reactie

  1. Ik had vorige week Schwarzbier in de reeks Alpenfest bij de Lidl 2 blikken Schwarzbier gekocht en ik vond het geweldig, dus ging ik er vandaag weer na Buitenpost, en er was nog een blikje over , jammer, nou de volgende keer bij de reeks Alpenfest, ben ik er Alsfeld kippen snel bij, Jah-man!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.