Surtur nummer 30 | Borg Brugghús

Ik dronk de Surtur van Borg Brugghús uit IJsland. Dit is een Russian Imperial Stout van 9%. Van deze IJslandse brouwerij heb ik al verschillende bieren geproefd. Ook heb ik de Gissur, Kalsarikannit en Garún geproefd en beschreven. Ik dacht dat ik dit bier ook al wel eens beschreven had hier op Speciaalbiertjesblog.nl maar blijkbaar niet.. Vandaar dus nu alsnog!


Surtur variaties

Alle bieren van Borg Brugghús hebben hun eigen nummers. Ook hebben bepaalde bieren waar meerdere versies van zijn, bijvoorbeeld deze Surtur, ook weer verschillende nummers. Ik dronk nu nummer. 30. Deze versie van dit bier is gerookt met schapenmest wat het bier speciale aroma’s geeft zoals die van leer en sterke koffie. Je hebt ook bijvoorbeeld nog nummer. 8 dit is volgens mij het oorspronkelijke bier. Maar daarnaast heb je ook nog nummer. 8.1 tot en met 8.14 dit zijn allemaal verschillende soorten Surtur’s gerijpt op verschillende vaten. Snap je het nog? Op de site van Borg Brugghús vond ik uiteindelijk 24 verschillende versies haha.

Surtur nummer. 30

Surtur is vernoemd naar Surtr (Oudnoors “zwart” of “de donkere”), een duivelsreus in de Noorse mythologie waarvan werd voorspeld dat hij een belangrijke figuur was tijdens de gebeurtenissen in Ragnarök.

Zicht & Geur

Surtur (9%) is een pikzwart bier met een licht bruine schuimkraag. De geur bevat voornamelijk gerookte aroma’s zoals die van geroosterde koffiebonen en donkere mouten.

Smaak

Ook de smaak van het bier is wat gerookt en krijtachtig. Ik ben benieuwd of jij ook wel eens vind dat een bier krijtachtig smaakt. Het is namelijk best een vreemde associatie die ik toch wel eens noem. En dat terwijl ik nog nooit krijt gegeten heb. Het heeft ook meer met de textuur te maken dan met de smaak. Het doet mij denken aan salmiak en dan salmiak in poeder vorm. Daarnaast proef ik tonen van donkere chocolade en sterke koffie. Ook licht een beetje het aroma van turf. De nasmaak van het bier is aan de droge kant. Het bier heeft een redelijke body, al had ik hem net iets voller verwacht.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.