Alcoholvrije bieren

Ondertussen ben ik ruim 35 weken zwanger en ik heb dus sinds oktober geen alcohol meer gedronken. Ik ben in de wereld van de alcoholvrije bieren gedoken en dan bedoel ik het echte alcoholvrije bier. Ik heb ook geen 0,3 of 0,5% bieren gedronken. Vandaag een blog over alcoholvrij- en arm bier met daarin mijn vijf favoriete alcoholvrije bieren die ik de afgelopen tijd dronk.


Alcoholvrije bieren in Nederland

De afgelopen tijd heb ik dus uitsluitend alcoholvrije bieren gedronken die in Nederland als alcoholvrij worden gezien. Zie hier de alcoholvrije bieren die ik beschreef op Speciaalbiertjesblog. In Nederland mag een bier tot 0,1% alcohol bevatten om tot het alcoholvrije segment te behoren. Bieren tot 0,5% zijn alcoholarm (zie hier de alcoholarme bieren die ik beschreef op Speciaalbiertjesblog) en alles daarboven alcoholhoudend.

Alcoholvrij bier buiten Nederland

Wat heel veel mensen niet weten, tenminste ik heb het de laatste tijd meerdere mensen uit moeten leggen, is dat alcoholvrij bier buiten Nederland andere regels kent. Buiten Nederland wordt bier tot 0,5% als alcoholvrij gezien. Als zwangere moet je dus goed op de etiketten kijken of een bier echt alcoholvrij is. Je ziet regelmatig namelijk bieren met op de voorkant alcoholfree of non alcoholic (zoals bijvoorbeeld bij de Playground van VandeStreek bier) terwijl ze wel degelijk tot 0,5% alcohol bevatten. Nou zijn de meningen daarover verteld of je dat nou wel of niet moet drinken tijdens je zwangerschap maar ik wilde het liever alsnog niet. En dan zijn termen als alcoholfree of non alcoholic wel verwarrend. Dit zie je trouwens niet alleen bij bier. Ook alcoholvrije wijn of champagne uit het buitenland bevat vaak een kleine hoeveelheid alcohol.


Alcoholvrije/arme webshop & boek

Twee tips op alcoholvrij/alcoholarm gebied: De webshop Ondernulpuntvijf en het boek genaamd “0,0 % alcoholvrij bier in de lage landen“. De webshop Ondernulpuntvijf was mijn ‘redding’ zo tijdens mijn zwangerschap. In deze webshop vind je voornamelijk alcoholarme bieren maar ook een paar alcoholvrije bieren die je in andere winkels niet zo snel tegenkomt. Zo ontdekte ik door deze webshop de bieren van Coast Beer Co uit Edinburgh. Een brouwerij die uitsluitend, kwalitatief goede, alcoholvrije bieren brouwt. Echt een aanrader dus deze webshop. Ik ga er straks, na mijn bevalling, ook gretig gebruik van maken want dan ga ik onder andere in de wereld van de 0,5% bieren duiken.

Andere tip op alcoholvrij en alcoholarm gebied is het boek “0,0% alcoholvrij bier in de lage landen”. Frits Dunnink schreef dit boek wat volledig over alcoholvrij en alcoholarm bier gaat. Je leest er over het ontstaan en het brouwen van bier zonder alcohol. Voor het boek zijn 104 laag alcoholische bieren getest en beoordeeld.


Vijf (volledig) alcoholvrije bieren

Idaho 7 IPA

Coast Beer Co uit Edinburgh Schotland bestaat pas sinds 2019 maar ze hebben inmiddels al 7 bieren uitgebracht. Het bijzondere aan deze brouwerij en zijn bieren is het feit dat alle bieren (tot nu toe) alcoholvrij zijn. Ook volgens Nederlandse richtlijnen, 0,0% dus. De Idaho 7 IPA is één van de drie bieren uit de Single Hop IPA serie van deze brouwerij. Dit bier is, zoals de naam al doet vermoeden, gebrouwen met de jonge hopsoort Idaho 7. Deze hopsoort komt uit Amerika. Het is een aromahop wat o.a tonen van tropisch fruit en steenfruit, dennen en zwarte thee afgeeft. [Lees hier meer..]


Bavaria 0,0 IPA

Dit is één van mijn favoriete Nederlandse alcoholvrije bieren. Deze IPA van Bavaria, is net als de alcoholvrije IPA van Brand een aanrader. Dit bovengistende bier is gebrouwen met vier hopsoorten. De alcoholvrije IPA wordt net als de andere alcoholvrije- en arme bieren van Bavaria gebrouwen in een speciale brouwinstallatie genaamd de Fenix. Het startpunt in het brouwproces is een uniek en geheim bierrecept met alcohol, waarna thermische de-alcoholisatie wordt toegepast om de alcohol uit het bier te halen. Door dit onder zeer lage temperatuur te doen, ‘verdampt’ zo min mogelijk van de karakteristieke geur en -smaak. [Lees hier meer..]


0,00 Wit

Ook Lowlander heeft naast alcoholarme bieren een alcoholvrij bier in zijn segment. Deze 0,0% Wit is behoorlijk zuur voor een witbier maar ik vind het heerlijk. Hij is fris en zomers en heeft genoeg body. Dat citrusfruit overheerst in dit witbier is niet zo gek, voor dit bier heeft Lowlander namelijk sinaasappel- en citroenschillen (her)gebruikt. [Lees hier meer..]

Chief Botanical Officer Frederik: “In plaats van de afvalberg groter te maken besloten we samen te werken met PeelPioneers; de duurzame schillenboer van de 21e eeuw. Zij verwerken de geperste sinaasappels en citroenen tot nieuwe grondstof waarmee wij vervolgens kunnen brouwen. Het resultaat is een verfrissend en fruitig botanisch gebrouwen bier met uitgesproken citrustonen; een alcoholvrij bier dat niet alleen goed smaakt maar ook goed doet. Het mooie is dat het grootste deel van die 250 miljoen kilo schillen uit de horeca komt, zo is de cirkel voor ons dus weer rond!


Grolsch 0,0

Er zijn tegenwoordig best wat goede alcoholvrije Nederlandse pilseners te vinden. Zo drink ik regelmatig de pilseners van Bavaria, Heineken en Brouwers (AH) maar ook de alcoholvrije pilsener van Grolsch vind ik een aanrader. Ik ben wel benieuwd wat ik straks van alcoholhoudend bier weer vind. Ik denk namelijk wel dat mijn smaak deze afgelopen maanden iets vervlakt is, ik vind al gauw alles lekker. Terwijl dat eerst niet zo was. Echter vond ik deze alcoholvrije pilsener al lekker voor mijn zwangerschap. [Lees hier meer..]


Senor Mango

Ook Oersoep heeft een alcoholvrij bier. En wat voor één. Deze Senor Mango is één van mijn favorieten. Heerlijk fris en fruitig met pure tonen van Mango. Het is een alcoholvrije Radler waarbij gebruik is gemaakt van melkzuurgisting. [Lees hier meer..]

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.