5 alternatieven voor champagne

Het was een raar jaar en het ziet er helaas naar uit dat je straks maar met heel weinig mensen het nieuwe jaar mag inluiden.. We gaan het zien.. Ondanks dat kunnen we het nieuwe jaar natuurlijk wel vieren en ik doe dat altijd liever met een mooi bier dan met champagne. In dit artikel geef ik jou 5 alternatieven voor champagne die je kan drinken op 31 december of een ander feestelijk moment!


Deus Brut des Flandres

Deus Brut des Flandres wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. Deze brouwerij is ook bekend van zijn Kwak bier en de Tripel Karmeliet. Om tot het Deus bier te komen worden er twee productiemethodes gecombineerd. In België wordt het bier gebrouwen en vergist. Daarna wordt het bier omgetoverd tot een mousserende drank. [Lees meer..]


Saison Dupont

Ook deze Saison is een mooi alternatief voor een glas champagne. Te verkrijgen in 33cl flesjes maar ook in 75cl flessen. De Saison Dupont (6,5%) van Brasserie Dupont wordt ook wel eens de moeder onder de Saison bieren genoemd. Net als de Westmalle tripel dat zou zijn onder de tripel bieren. Het bier wordt al sinds 1844 gebrouwen door Brasserie Dupont, toen trouwens alleen in de winter. Het kreeg een tweede gisting op vat en werd daarna in de zomer geschonken om de dorst van de seizoensarbeiders te lessen. Tegenwoordig is dit bier het gehele jaar verkrijgbaar. [Lees meer..]


Grape Ale

u baccarossa

Een Grape Ale is ook een prachtig alternatief voor champagne. Een voorbeeld hiervan is de U Baccarossa van Ca’ del Brado. Zoals de naam al doet vermoeden spelen druiven de hoofdrol in de Italian Grape Ale. Er wordt überhaupt nauwelijks hop gebruikt bij het brouwen van dit bier. Het bier is vormt daarmee een soort tussenvorm tussen wijn en bier. Het biertype is heel breed gedefinieerd. Er wordt in de stijlbeschrijving bijvoorbeeld geen alcoholpercentage genoemd maar ook de kleur van Italian Grape Ales verschilt erg. [Lees meer..]


IJndejaars

De naam van dit bier is natuurlijk hartstikke toepasselijk. De IJndejaars is een bier gebrouwen door Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam. Het bier van 9% is een seizoensbier dat alleen in de winter gebrouwen wordt en de rest van het jaar niet beschikbaar is. “Aan al het goede komt een ijnde. Ongefilterd feestbier.” Je kan hem meteen opdrinken zodra je hem koopt maar je kan hem ook jaren bewaren mits het op een koele en donkere plek is. [Lees meer..]


Wilde bieren van Nevel

Wilde bieren zoals die van Brouwerij Nevel zijn ook uitermate geschikt als alternatief voor champagne. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Jubel: een Barrel aged Dark Sour van 6,2% met Sherry Flor.
  2. Sintel: een Bière de Garde van 5,5% met wilgenbast.
  3. Rust: een houtgerijpt wild blond bier van 6% met Groene Bel hop.
  4. Meander: een houtgerijpt wild blond bier van 6,2% met rabarber en zwarte bessenblad.

Nog een paar ideeën:

  • Malheur Brut van Brouwerij Bosteels
  • Botanical Brut van Lowlander Beer
  • Avec Bons Voeux van Brouwerij Dupont

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.