Best of 2019 van Speciaalbiertjesblog

Jeetje het jaar zit er alweer bijna op! Tijd voor mij om eens de balans op te maken. Tot nu toe deed ik dat in 2016, 2017 en 2018. Dus gauw eens even terugkijken naar wat ik eigenlijk allemaal heb beleefd dit jaar. Wat zijn jou bier-hoogtepunten van 2019? Laat het hieronder achter in de comments, vind ik leuk.


Duitse bierstijlen serie

In het voorjaar haalde mijn vriend zijn rijbewijs. Tijd om de auto te pakken dus en Duitsland eens te verkennen. Duitsland ligt erg dicht bij onze woonplaats, maar met de trein is het niet goed bereikbaar. Nu hadden wel veel meer vrijheid met de auto. Zo belandden we in Münster, Düsseldorf en Keulen. Meteen voor mij een reden om verschillende Duitse bierstijlen eens onder de loep te nemen. Lees hier meer over de Gose, het Kellerbier, de Kölsch, Märzen bier en Schwarzbier.


Eigen podcast

Bierradio, het radio platform van Bier! Magazine, is sinds kort naast internetradiozender ook een podcast platform geworden. Je vindt hier verschillende podcasts, over festivals maar ook over bierstijlen. Ook ik heb in mei een eigen podcast gemaakt. Mijn podcast moet een onderdeel worden van een serie. In deze serie ga ik wat dieper in op bier en alles daar omheen. De één zal bijvoorbeeld over graan gaan en de ander over water. Tot nu toe heb ik nog maar één podcast aflevering gemaakt, maar ik hoop in 2020 toch nog tijd te maken voor meer afleveringen. Voor aflevering 1 sprak ik met Mattias Terpstra van Nevel Artisan Ales over gist.


Dutch Beer Challenge

In 2017 maakte ik voor het eerst kennis met de Dutch Beer Challenge. Toen mocht ik voor Mitra Drankspeciaalzaken een Achter de schermen reportage maken. Ondertussen heb ik twee keer zelf gejureerd tijdens de challenge en ook in 2020 zal ik deelnemen. Het blijft een eer, en een ontzettend mooie dag. De challenge zelf kwam ook nog even op de tv bij Eenvandaag, goed dat er aandacht aan besteed wordt en ik zag mijn eigen kop ook nog even langskomen.


StiBON niveau 2

In mei haalde ik eindelijk genoeg punten om door te mogen naar niveau 2 van de StiBON bieropleiding. Om door te mogen naar niveau 2 mag je maar 4 fout maken tijdens een theoretische toets bestaande uit 36 vragen. Ik had telkens één fout te veel helaas.. In mei haalde ik het wel en dus mocht ik in oktober beginnen met StiBON 2. Locatie is een ontzettend mooie zaal in de Waalse Kerk in Amsterdam. Ver reizen en lange lessen zo doordeweeks maar het is het dubbel en dwars waard. Nou proberen om in één keer niveau 2 te halen en dan op naar Oostenrijk om officieel International Biersommelier te worden!


Hop oogst nevel

In januari 2018 werd ik redacteur bij het Bier! Magazine. Ondertussen schrijf ik ook regelmatig voor het Brouw! Magazine. Voor dit magazine mag ik een 3-delige reportage maken over Nevel. Zij willen vanaf begin volgend jaar 100% Gelderse bieren maken, met eigen gist, Gelderse hop en mout. Voor het Brouwmagazine volg ik hen op de voet tijdens dit proces. Het eerste deel, wat in de oktobereditie stond, ging over de Gelderse hop en graan van Nevel. Zij oogstten hun eigen hop bij Hop voor bier in september en ik hielp een dag mee. Wat een flinke klus was dat. We moesten namelijk alle hopbellen handmatig van de planten afhalen. Zwaar, maar ontzettend gezellig.


Bier boeken

Ik heb nog nooit zoveel boeken gelezen als dit najaar! Ik mocht er vier lezen om te reviewen en ondertussen heb ik er al drie uit en op de site staan. Het zijn stuk voor stuk prachtboeken. Zo schreef Raymond van der Laan Opwaaiend schuim, een boek met al zijn bierreizen en verhalen. Schreven Joost Houtman en Luc de Raedemaeker een boek over bieretiketten genaamd ‘Op de fles‘ en las ik het boek over de Biericonen (ja ik weet het, die was al een tijdje uit..).


Bier destillaten

Reviews van bier vind ik erg leuk om te schrijven, maar ik wilde dit jaar ook een ander soort serie maken. Ik wilde kijken of bier ook nog voor andere dranken gebruikt wordt. Je zag waarschijnlijk het Glühbier al voorbijkomen deze kerst en bier wordt ook steeds vaker in cocktails gebruikt. Maar er is nog meer.. ik dook in de bierdestillaten. Tot nu toe vond ik vier mooie voorbeelden van bier destillaten dit zijn allerlei dranken waarbij gedestilleerd bier is gebruikt. Zo beschreef ik de Gins van Lindemans, de Gin en Jenever van Brouwerij Troost, de Koffielikeur van Chouffe en de Eau de biere van Wilderen.


Speciaalbiertjesblog

In maart 2020 bestaat Speciaalbiertjesblog alweer vijf jaar! De site heeft mij in al die jaren veel gebracht. Ik heb mijn kennis over bier behoorlijk uit kunnen breiden, ben druk met de bieropleiding, heb prachtige mensen vol bierpassie ontmoet, heb mooie opdrachten door de site gekregen en heerlijke bieren geproefd (ondertussen staan er al 776 bieren beschreven op de site). Ik hou van de beerscene, en hoop er nog vele jaren onderdeel van te zijn!

Wat ik wel heb gemerkt is dat ik minder bier ben gaan drinken dit jaar. Ik zie om mij heen zoveel mensen die bijna dagelijks bier drinken en dit delen op social media. Het ging mij een beetje tegen staan om maar bier te drinken om dit te kunnen delen. Ik heb voor mijzelf besloten dat ik in ieder geval om de dag drink. De ene dag wel, de andere dag niet. En meestal hou ik het de ene dag dat ik wel drink het maar bij één bier. Festivals enz uitgezonderd. Ik probeer dus met wat meer mate te genieten van bier, het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.